Popular Posts

Jumaat, 28 Januari 2011

PEMBERIAN KEPADA RAJA...

Suatu ketika, hiduplah seorang petani bersama keluarganya. Mereka menetap di sebuah kerajaan yang besar, dengan raja yang adil dan bijaksana. Beruntunglah siapa saja yang tinggal disana. Tanahnya subur, keadaannya pun aman dan sentosa. Semuanya hidup dalam kerukunan, tanpa pernah mengenal perang ataupun bencana.

Setiap pagi, Si Petani selalu pergi ke sawah. Tak lupa ia membawa bajak dan kerbau peliharaannya. Walaupun sudah tua, namun bajak dan kerbau itu selalu setia menemaninya bekerja. Sisi-sisi kayu dan garu bajak itu tampak mengelupas, begitupun kerbau yang sering tampak letih jika bekerja terlalu lama. "Inilah hartaku yang paling berharga", demikian gumam petani itu dalam hati, sambil melayangkan pandangannya ke arah bajak dan kerbaunya.

Tak seperti biasa, tiba-tiba ada serombongan pasukan yang datang menghampiri petani itu. Kelihatan ketua pasukan datang menghampiri Si Petani, lalu berkata, "Berikan bajak dan kerbaumu kepada kami. "Ini perintah Raja!". Suara itu terdengar begitu keras, mengejutkan petani itu yang kebingungan.

Petani itu lalu menjawab, "Untuk apa Raja menginginkan bajak dan kerbauku? "Ini adalah hartaku yang paling berharga, bagaimana aku boleh bekerja tanpa itu semua. Petani itu meluahkan keperluannya, memohon agar diberikan kesempatan untuk tetap bekerja. "Tolonglah, kasihani anak dan isteriku…berilah tempoh hingga esok. Aku ingin berbincang dengan keluargaku…"

Namun, ketua pasukan raja berkata lagi, "Kami hanya menjalankan perintah dari Baginda. Terserah, apakah kamu mahu menjalankannya atau tidak. Namun, ingatlah, kekuasaannya sangat kuat. "Petani seperti kamu tak akan mampu melawan perintahnya." Akhirnya, pasukan itu pulang ke istana.

Di malam hari, petani pun menceritakan kejadian itu dengan keluarganya. Mereka kelihatan bingung dengan keadaan ini. Hati bertanya-tanya, "Apakah baginda sudah mulai kehilangan kebijaksanaannya? Kenapa baginda seperti tak melindungi rakyatnya dengan mengambil bajak dan kerbau kita? Gundah, dan resah memenuhi ruang bicara keluarga itu. Namun, akhirnya, mereka hanya pasrah dan memilih untuk menyerahkan kedua benda itu kepada raja.

Keesokan pagi, Si Petani nampak sedih. Bersama dengan bajak dan kerbaunya, ia melangkah menuju arah istana. Petani itu ingin menyerahkan hartanya yang paling berharga itu kepada Raja. Tibalah ia di halaman Istana, dan terus mengadap Raja. "Baginda, hamba hanya mampu berserah diri. Walaupun hamba merasa sayang dengan harta itu, namun hamba ingin berbakti kepada Baginda. Duli Paduka, terimalah pemberian ini…."

Baginda Raja tersenyum. Sambil menepuk kedua tangannya, ia memanggil pengawal. "Pengawal, buka selubung itu!! Tiba-tiba, terkuaklah selubung di dekat taman. Ternyata, disana ada sebuah bajak yang baru dan kerbau yang gemuk. Kayu-kayu bajak itu tampak kukuh, dengan urat-urat kayu yang mengilap. Begitu juga dengan kerbau, haiwan itu begitu gemuk, dengan kedua kaki yang tegap.

Si Petani kebingungan. Baginda bertitah, "Sesungguhnya, aku telah mengenal dirimu sejak lama. Dan aku tahu kamu adalah petani yang rajin dan baik. Namun, aku ingin mengujimu dengan hal ini. Ternyata, kau memang benar-benar hamba yang baik. Engkau rela memberikan hartamu yang paling berharga untukku. Maka, terimalah hadiah dariku. Engkau layak menerimanya…."

Petani itu pun bersyukur dan ia pun kembali pulang dengan hadiah yang sangat besar, buah kebaikan dan baktinya pada Raja.

============================================

Pengajaran...


Saudara seakidahku...

boleh jadi, tak ramai orang yang mampu dan mempunyai tahap berserah diri sepertimana berlaku pada petani itu. Hanya sedikit orang yang mahu memberikan harta yang terbaik yang dimilikinya kepada yang lain. Namun, petani tersebut adalah satu dari orang-orang yang sedikit itu. Dan ia, memberikan sedikit pelajaran buat kita.

Saudara seakidahku...

Sesungguhnya, Allah sering meminta kita memberikan yang terbaik yang kita miliki untuk-Nya. Allah, sering memerintahkan kita untuk menyampaikan yang paling berharga, hanya ditujukan pada-Nya. Bukan kerana Allah perlukan semua itu, dan juga bukan kerana Allah kekurangan. Namun kerana sesungguhnya Allah Maha Kaya, dan Allah sedang menguji setiap hamba-Nya.

Allah sedang menguji, apakah hamba-Nya adalah sebahagian dari orang-orang yang beriman dan mahu bersyukur. Allah sedang menguji, apakah ada dari hamba-hamba-Nya yang mahu menafkahkan harta di jalan-Nya. Dan Allah, pasti akan memberikan balasan atas usaha itu dengan pemberian yang tak akan kita bayangkan. Imbalan dan pahala yang akan kita terima, sesungguhya akan mampu membuat kita faham, bahawa Allah memang Maha Pemberi Kemuliaan.

Sauadara seakidahku...

mari kita berikan yang terbaik yang kita miliki kepada-Nya. Marilah kita tujukan waktu, kerja dan usaha kita yang terbaik hanya kepada-Nya. Kerana sesungguhnya memang, kita tak akan pernah menyedari balasan apa yang akan kita terima atas semua itu.

Allah mempunyai banyak cara-cara rahsia untuk memberikan kemuliaan bagi hamba-Nya. Dan Dia akan selalu memberikan pengganti yang lebih baik untuk semua yang ikhlas kita berikan pada-Nya

Wallahu`alam

Terima kasih ada masa yang diluangkan untuk membaca nota ini. Moga rahmat Allah memayungi kita semua dan semoga Allah meredhai seluruh usaha kita selaku hambaNYA... Wassalam.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan