Popular Posts

Jumaat, 28 Januari 2011

DI MANAKAH ALLAH DALAM HATI KITA...?

Tanyalah diri kita sendiri, "DI MANA ALLAH DALAM HATI kita??" Adakah kita rasa amat gembira bila dapat berdamping dengan Nya atau sebaliknya? Adakah kita telah berusaha agar Allah sentiasa bersama kita? 

Kalau begitu,sejauh manakah kita rasa gembira menerusi solat yang dilaksanakan ketika mendampingi dan bermunajat pada Nya? 

Apakah yang kita dapat rasai ketika sujud di dalam solat dan sejauh mana kita meneruskan zikir terhadap Nya bukan hanya terbatas selepas solat, ingatlah ketika Allah menyebut: "Aku bersama hambaKu ketika dia mengingati Ku dan kedua-dua bibirnya bergerak kerana Aku?"  

Adakah kita dapat meluangkan sepertiga malam untuk menyepi diri bersama Allah? Tidakkah kita teringat akan janji-janji Allah pada kita yang mampu bangun di tengah malam- Allah menyebut,"Adakah terdapat hamba Ku yang bangun di tengah malam untuk bertaubat, di mana Aku menerima taubatnya, yang memohon keampunan Ku, maka Aku ampunkan segala dosanya dan memohon sesuatu, maka Aku berikan padanya?"  

Tidakkah kita mahu berusaha untuk menjadikan hati ini penuh dengan pujian kepada Allah, berkorban kerana Nya untuk meninggikan syiar agama Nya walaupun pelbagai rintangan dan halangan. 

Berapa banyak ruang dan masa yang ada pada kita untuk memerhatikan segala nikmat yang dikurniakan oleh Allah kepada kita, terus bersyukur pada Nya tanpa sebarang perasaan prejudis. Pernahkah terlintas dalam pemikiran kita bagaimana Allah menganugerahkan nikmat hidayah, kesihatan, harta, ilmu pengetahuan, kepandaian, kemahiran, bakat, anak, ibu bapa yang terlalu menyayangi kita walau saat kita tersungkur serta suami atau isteri yang mengasihi kita? 

Atau kita sekadar menerima nikmat Nya tanpa sebarang balasan untuk beramal dan mematuhi segala titah perintah Allah. 

Sesungguhnya ketahuilah wahai saudara-saudari seakidahku! Dunia dan bumi yang kita pijak ini menjanjikan pelbagai kehancuran, ia boleh berlaku pada apa yang kita ada atau kita cari, termasuk harta benda, anak, pangkat dan jawatan..tapi apa yang paling penting..DI MANA ALLAH DALAM HATI KITA? 

Jika tergerak hati untuk melakukan sesuatu kejahatan, tanyalah diri DI MANA ALLAH DALAM HATI KITA? Allah kah yang patut dicari atau maksiat yang patut ditembusi, bagaimana keadaan kita ketika hendak bertemu dengan Allah pada Hari Pembalasan yang mungkin esok, lusa atau hari ini atau mungkin pada saat ini..sedangkan kita melakukan maksiat kepada Nya....wallahu`alam.

Jagalah hati.....

Tiada ulasan:

Catat Ulasan