Popular Posts

Jumaat, 28 Januari 2011

KISAH PERANGKAP TIKUS...

Sepasang suami dan isteri petani pulang ke rumah setelah berbelanja di Pasar Tani. Ketika mereka sedang membuka beg plastik, seekor tikus memerhatikan gelagat sambil menggumam, "hmmm...makanan apa lagi yang dibawa mereka dari pasar?" 

Ternyata yang dibeli oleh petani hari adalah perangkap tikus. Sang tikus jadi panik bukan kepalang. 

Ia bergegas lari ke sarang dan bertempik, " Ada perangkap tikus di rumah....di rumah sekarang ada perangkap tikus...." 

Ia pun mengadu kepada ayam dan berteriak, " Ada perangkap tikus !" Sang Ayam berkata, " Tuan Tikus ! Aku turut bersedih tapi ia tak ada kena-mengena dengan aku... 

Sang Tikus lalu pergi menemui seekor kambing sambil berteriak seperti tadi. 

Sang Kambing pun jawab selamba, "Aku turut bersimpati... tapi tidak ada yang boleh aku buat. Lagi pun tak tak ada kena-mengena dengan aku." 

Tikus lalu menemui lembu. Ia mendapat jawapan sama. " Maafkan aku. Tapi perangkap tikus tidak berbahaya buat aku sama sekali. Mustahil sebesar aku ni boleh masuk perangkap tikus. " 

Dengan rasa kecewa ia pun berlari ke hutan menemui ular. Sang Ular berkata " Eleh engkau ni...perangkap tikus yang sekecil itu tak kan membahayakan aku."  

Akhirnya Sang Tikus kembali ke rumah dengan pasrah kerana mengetahui ia akan menghadapi bahaya seorang diri. 

Suatu malam, pemilik rumah terbangun mendengar suara berdetak perangkap tikusnya berbunyi menandakan umpan dah mengena. 

Ketika melihat perangkap tikusnya, ternyata seekor ular berbisa yang jadi mangsa. Ekor ular yang terperangkap membuat ular semakin ganas dan menyerang isteri pemilik rumah. 

Walaupun si suami sempat membunuh ular berbisa tersebut, isterinya tidak sempat diselamatkan. Si suami pun membawa isterinya ke hospital. 

Beberapa hari kemudian isterinya sudah boleh pulang ke rumah, tetapi masih demam. 

Isterinya meminta pada suami agar dibuatkan sup kaki ayam kerana percaya sup kaki ayam boleh mengurangkan demam. Tanpa berfikir panjang si suami pun dengan segera menyembelih ayamnya untuk di buat sup. 

Beberapa hari kemudian sakitnya tidak juga sembuh. Seorang jiran mencadangkan untuk makan hati kambing. Ia lalu menyembelih kambingnya untuk mengambil hatinya. Masih juga si isteri tidak sembuh-sembuh dan akhirnya meninggal dunia. 

Inna lillahi wa inna ilaihi rajiun. 

Banyak sungguh orang datang melawat jenazahnya. Kerana rasa sayang suami pada isterinya, dan tak sampai hati pula dia melihat orang ramai tak dijamu apa-apa. 

Tanpa berfikir panjang dia pun menyembelih lembunya untuk memberi makan orang-orang yang berziarah. 

Dari kejauhan...Sang Tikus menatap dengan penuh kesedihan. Beberapa hari kemudian ia melihat Perangkap Tikus tersebut sudah tidak digunakan lagi. 

PENGAJARANNYA...
SUATU HARI, KETIKA ANDA MENDENGAR SESEORANG DALAM KESUSAHAN DAN MENGIRA ITU BUKAN URUSAN ANDA... 

FIKIRKANLAH SEKALI LAGI.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan