Popular Posts

Isnin, 2 April 2012

INSAF SEBENTAR...?
Benarkah wujud istilah ‘insaf sekejap’?Ya, ia wujud. Ramai sahabat mengadu, bahawa mereka mengalami sindrom insaf sebentar. Sebagai contoh, insaf selepas mendengar tazkirah, tetapi 10 minit selepas itu, rasa insaf itu lenyap dan dia kembali kepada keadaan asal.


Saya juga tidak terkecuali.Kisah Hanzalah

Saya teringat sebuah hadis riwayat Muslim, berkenaan dengan seorang sahabat Rasulullah saw yang bernama Hanzalah bin Ar Rabi’. Beliau telah bertemu dengan Syaidina Abu Bakar ra lalu dia berkata, ‘Hanzalah telah munafik!’.  Syaidina Abu Bakar ra terkejut lalu bertanya mengapa Hanzalah berkata begitu. Lalu jawab Hanzalah, ” Ketika berada bersama Rasulullah saw, Baginda saw selalu mengingatkan tentang syurga dan neraka seolah-olah aku melihatnya, lalu ketika aku keluar dari hadapan Rasulullah saw, aku disibukkan oleh isteri, anak-anak dan mencari nafkah, maka aku menjadi lupa peringatan Baginda saw!”


Syaidina Abu Bakar ra terdiam lalu dia berkata, “Demi Allah, aku juga begitu”. Lalu kedua sahabat itu sepakat mahu bertemu dengan Rasululah saw untuk mengadu akan masalah ini. Lalu Rasulullah saw bersabda, “Demi Zat yang jiwaku di tangan-Nya, andai kalian tetap seperti kalian di sisiku dan terus berzikir, nescaya para malaikat akan menjabat tangan kalian, sedang kalian berada di atas tempat tidur dan di jalanan. Akan tetapi wahai Hanzalah, ada waktumu (untuk beribadah) dan ada waktumu (untuk duniamu)”Manusia Biasa

Kita manusia biasa. Iman kita yazid wa yanqus. Ia kadangkala naik, dan ia juga kadangkala turun. Dalam mendefinisikan perkataan insaf, saya cenderung untuk menyatakan bahawa insaf itu ialah taubat kerana di dalam sebuah keinsafan, ada suatu elemen yang dipanggil ‘kesal’.
Orang yang insaf ialah orang yang menyesal. Dia menyesal kerana mengerjakan perkara yang tidak sepatutnya dia kerja. Dan kesal ini adalah hakikat taubat !


Maka izinkan saya menggantikan perkataan insaf dengan perkataan taubat. Taubat Yang Berulang

Dalam sebuah hadis yang panjang, Rasulullah saw bercerita perihal betapa besar dan luasnya pintu keampunan Allah. Ada seorang hamba, dia melakukan dosa, lalu dia bertaubat. Tidak lama, dia melakukan dosa lagi, dan kembali bertaubat. Berulang-ulang kali. Lalu, sampai bila Allah mahu mengampunkan? Jawabnya ialah sampai hamba-Nya jemu untuk memohon ampun!

Ya… Allah sama sekali tidak jemu untuk memberi ampun, tapi hanya manusialah yang jemu untuk bertaubat dan memohon ampun!Mahu Kekal

Setiap orang, tempoh ‘sekejap’ mereka adalah berbeza-beza. Ada orang yang ‘insaf sekejap’ nya ialah beberapa hari dan ada juga yang ‘insaf sekejap’ nya cuma beberapa minit. Antara lain adalah kerana faktor persekitaran yang sangat mempengaruhi. Jadi, bagaimana kita mahu memanfaatkan tempoh yang sebentar cuma ini?Firman Allah dalam surah al-maidah ayat 39, “Maka sesiapa yang bertaubat sesudah ia melakukan kejahatan itu dan memperbaiki diri, sesungguhnya Allah menerima taubatnya. Sungguh, Allah Maha Pengampun, lagi Maha Mengasihani.”Setiap taubat harus diikuti dengan membaiki diri atau amal soleh. Sebagai contoh, jika kita insaf kerana terbaca satu artikel yang sangat menyentuh hati dalam keadaan kita masih belum melaksanakan solat, maka segera menunaikan solat dan berdoalah supaya Allah mengurniakan kita keinsafan yang berpanjangan. Ya, harus banyak berdoa!Saudara semuslimku yang baik hati, insaf sementara adalah suatu yang sentiasa berlaku dan akan berterusan berlaku kepada kita. Cuma apa yang perlu kita pastikan ialah kita gunakan tempoh yang singkat ini untuk kita lebih mendekati-Nya, dan paling penting, kita perlu berusaha supaya ‘sekejap’ ini tidak akan selamanya sekejap. Mudah-mudahan ia akan berpanjangan kelak…Wallahu`alamJagalah Hati…Wassalam

Tiada ulasan:

Catat Ulasan