Popular Posts

Isnin, 2 April 2012

MULIAKAH KITA...?

Marilah kita sama-sama belajar dari sebuah majlis ilmu yang kecil ini...‘Ana nak tanya antum. Apa hebatnya kita ini berbanding orang-orang yang tidak duduk di dalam halaqah ini?’, bibir tua itu mengukir senyum. Tersirat.

Ada sesiapa yang boleh jawab?’

Lalu seorang anak muda bangkit mahu menjawab. ‘Ustaz. Pada pandangan ana, kita berbeza kerana kita ditarbiyyah’.

‘Lalu, apa yang enta maksudkan dengan tarbiyyah itu?’

Terdiam sebentar anak muda itu. ‘Ustaz, bagi ana, ana merasakan tarbiyyah itu seperti satu tembok yang memisahkan diri ana dengan orang-orang yang sedang sibuk bergelumang dengan duniawi’.

Semakin lebar senyum si guru tua itu.
‘Jazakallah. Bagaimana dengan orang lain?’

‘Ana, ustaz’. Seorang pemuda yang lain menggangkat tangan. ‘Ana mahu beri pandangan. Ana rasa, kita mulia kerana kita melaksanakan dakwah kerana dakwah inilah jalan hidup para Rasul dan orang-orang beriman’. Penuh semangat bicaranya. Semua mata yang berada di bilik kecil itu memandangnya dan mengangguk-angguk tanda setuju dengan bicara anak muda berkopiah coklat itu.

Guru tua itu menarik nafas, mahu menyambung bicara. Riak wajahnya masih tenang seperti tadi.

‘Anak-anak ku. Apa mulianya kita ini? Antum kata kita ditarbiyyah. Antum kata kita berdakwah. Adakah ini kemuliaan yang sebenar?’

‘Mengapa ustaz?
Salahkah?’, potong seorang pemuda.

‘Yalah ustaz. Bukankah Rasulullah saw juga ditarbiyyah? Dan bukankah Rasulullah saw juga berdakwah?’, lelaki yang lain pula menambah.

Guru tua itu senyum sahaja. Matanya memandang wajah bersih anak-anak muda yang berada di sekelilingnya.

‘Anak-anakku. Tidak dinafikan, Rasulullah saw juga berdakwah dan Rasulullah saw juga ditarbiyyah. Tarbiyyah yang langsung datang daripada Allah melalui perantaraan Jibril as. Rasulullah saw juga berdakwah, tanpa penat, jemu, lelah, dan putus asa’.

Keadaan sepi sebentar.

‘Namun anak-anakku, adakah dakwah dan tarbiyyah yang kita lalui ini menjanjikan kemuliaan bagi kita disisi Allah? Tidak. Tidak. Lupakah antum akan apa yang Allah kata tentang kemuliaan? Allah sebut dalam surah al-Hujurat, bahawa sungguh! kemuliaan itu hanyalah bagi orang yang bertakwa’.

Pemuda-pemuda di sekelilingnya mengaguk-angguk tanda faham.
Antara mereka, ada yang mencatat sesuatu.

‘Takwa… Satu perkataan, tetapi ia sangat besar maksudnya. Di dalam takwalah, wujud dakwah dan wujud juga tarbiyyah’

‘Tadi, saudara kita ada berkata bahawa kita mulia kerana tarbiyyah dan dakwah. Ana terkejut juga sebenarnya. Apa kita layak mengatakan diri kita, satu produk tarbiyyah sedang kita hanya menjadi takwa di dalam halaqah ini?  Dan apa kita merasa kita layak mendapat kemuliaan dan takwa sedang kita hanya berdakwah dalam halaqah ini?’

Anak-anak muda itu senyap. Mereka ternanti-nanti bicara seterusnya dari guru yang sangat mereka kagumi itu.

‘Anak-anakku. Apa itu takwa sebenarnya? Takwa itu ialah kehidupan kita, bukannya lakonan kita. Takwa bukan sesuatu yang boleh dibuat-buat kerana kewujudannya sangat seni dan halus’.

‘Ana memetik kata-kata Imam Ghazali ra tentang akhlak. Akhlak ialah apa yang keluar dari dalam diri kita secara automatik, tanpa perlu kita fikir. Tahukah antum semua, akhlak ini adalah lambang dan bukti wujudnya takwa?’

Mereka menggangguk.

‘Dan, Islam juga bukan satu sandiwara. Ia juga bukan satu aktiviti. Ia adalah cara hidup. Apa yang berlaku sekarang, ana lihat dalam banyak keadaan kita berasa diri kita ini mulia kerana kita sertai usrah, tabligh atau mana-mana jemaah sedangkan dalam masa yang sama, ketakwaan kita tidak ditonjolkan’.

‘Antum faham tak maksud ana?’

“Kurang faham…”, hampir serentak anak-anak muda itu menjawab.

‘Beginilah. Antum perlu faham bahawa takwa itu ialah apa yang perlu ada dalam diri kita setiap saat, bukannya hanya ketika dalam halaqah atau semasa berdakwah. Tidak! Sebaliknya takwa wajib wujud dalam diri antum setiap saat, setiap masa’.

‘Antum tahu apa tuntutan takwa?’

‘Senang nak faham, takwa memerlukan kepada penghayatan. Dan siapakah qudwah atau model insan bertakwa? Semestinya Rasulullah saw. Antum lihat sirah. Lihat bagaimana Rasulullah saw berdakwah. Dakwah Baginda saw bermacam-macam cara. Dari sekeras-keras mata pedang, hinggalah kepada selembut-lembut roti yang disuap ke mulut wanita tua dan buta yang mencaci Baginda saw, dakwah tetap bergerak’.

‘Ustaz, boleh cerita tentang wanita Yahudi itu? Ana kurang faham’. 

‘Wanita Yahudi itu sangat tua dan buta. Tapi, tersangat kuat kebenciannya kepada Rasulullah saw. Setiap hari, Rasulullah saw akan datang kepadanya untuk memberinya makan. Setiap kali itulah, wanita itu akan mencaci Baginda saw kerana dia tidak tahu bahawa yang memberinya makan itu ialah Baginda saw. Baginda saw sendiri menghancurkan roti di mulutnya sebelum disuap ke mulut wanita itu kerana mahu memudahkan wanita itu makan’.

‘Rasulullah saw datang dan melaksanakan perkara yang sama setiap hari. Memberi makan, dan menerima cacian. Tiap kali itu jugalah, Baginda saw akan tersenyum dan diam. Amalan Baginda saw berterusan hingga Baginda saw wafat. Lalu, Syaidina Abu Bakar ra menggantikan Rasulullah saw memberi makan kepada wanita itu. Tapi malang, wanita itu tahu bahawa yang memberinya makan bukan orang yang sama, tetapi orang yang lain kerana layanannya tidak selembut layanan Rasulullah saw. Lalu, wanita itu bertanya dimana manusia yang sangat baik yang memberinya makan sebelum ini. Lalu dijawab dalam tangis rindu Syaidina Abu Bakar ra bahawa lelaki itu ialah Rasulullah saw. Wanita itu masuk Islam akhirnya’.

Subhanallah…!.

‘Anak-anakku, untuk kita menegakkan Islam, kita harus terlebih dahulu meleburkan takbur kita. Kita merasa kita hebat kerana kita berilmu. Tidak dinafikan, memang kita alim, banyak ilmu. Tetapi apa gunanya alim kita jika diselit takabur?’

Semua orang tunduk. Bermuhasabah diri.

‘Ana berpesan sungguh-sungguh kepada diri ana, jua kepada antum semua. Jangan kita merasa diri kita hebat hingga dengan mudah, kita label orang itu sebagai ‘tertutup hati’ dan seumpamanya. Seperkara lagi, takwa itu bukan hanya mesti dilahirkan semasa kita duduk dalam majlis ilmu atau halaqah, sebaliknya ia harus dizahirkan dalam setiap inci perbuatan kita’.

‘Ketahuilah juga bahawa bukan amal soleh kita yang memasukkan kita ke dalam syurga, sebaliknya yang memasukkan kita ke dalam syurga ialah keampunan dan rahmat Allah. Amal soleh hanyalah kerana perintah Allah. Maka,jangan sesekali kita berasa amal kita ini hebat. Belum tentu’.

‘Belum tentu orang yang ditarbiyyah dan berdakwah ini baik. Tetapi orang yang baik, tentu akan ditarbiyyah dan berdakwah. Inilah sebenarnya yang sedang kita cuba lakukan. Moga-moga Allah terima usaha kerdil kita ini’.

Guru tua itu menghabiskan bicaranya. Kelihatan, anak-anak muda disekelilingnya seperti sedang kesedihan, mungkin kerana ‘terkesan’. Maka, guru tua itu membacakan firman Allah dalam surah Al-Qasas ayat 77: “Dan carilah pahala akhirat dengan apa-apa yang telah Allah kurniakan kepadamu…”


Saudara semuslimku yang baik hati… semoga kita semua faham, bahawa agama itu bukannya sesuatu yang sifatnya ‘sekejap ada-sekejap tiada’. Agama juga bukan sesuatu yang harus dipakai dalam situasi-situasi tertentu sahaja. Dan agama juga bukan sesuatu yang boleh dijual-beli untuk mendapatkan kemahsyuran atau sanjungan.


Sebaliknya agama ialah pakaian. Maka, tutuplah keaiban diri kita dengan menjadi orang beragama.


Ingat, kita bukan tuhan yang boleh menghukum orang yang tidak mahu tarbiyyah dan tidak mahu menerima dakwah. Sebaliknya, kita lihat diri kita. Sejauh mana tarbiyyah itu berjaya membentuk kita menjadi hamba.


Sesungguhnya, kita hanyalah makhluk yang asalnya setitis mani…hina..dan akan terus hina tanpa redha-Nya.


Astaghfirullah…
Astaghfirullah…
Astaghfirullah…
Wallahu`alamJagalah Hati…


Wassalam

Tiada ulasan:

Catat Ulasan