Popular Posts

Selasa, 22 Mac 2011

MUNAJAT HAMBA ALLAH...


Bismillaahirrahmaanirrahiim. Allaahumma shalli wasallim wabaarik ‘alaa sayyidinaa Muhammadin wa ‘alaa aali sayyidinaa Muhammad. Astaghfirullahal al’adzhiim wa atuubu ilaih.


Ya Allah, selamatkanlah kami semua dari semua dosa dan perbuatan kami sendiri. Selamatkanlah dari kehinaan dan keaiban. Selamatkanlah dari fitnah dunia dan segala apa yang membahayakan lading amal kami.
Ya Allah, Engkau yang menahan sesuatu dan menjaganya. Engkau jugalah pemilik segala pertolongan yang kami perlukan. Semua beban kami, kesulitan kami, kesusahan kami, hanya Engkau yang mampu mengatasinya. Hanya Engkau ya Allah. Tidak ada selain Engkau yang mampu menolong kami. Tidak ada satu pun pertolongan manusia dapat menolong kami jika Engkau tiada menghendakinya. Dan tidak ada satu pun bahaya menimpa kami jika Engkau juga tiada mengizinkannya.


Ya Allah, terlalu kecil semua urusan kami buat-Mu. Bahkan semua urusan manusia jika dikumpulkan dan dihadapkan pada-Mu, juga teramat kecil. Tiadalah salah kami yang lemah ini benar-benar bergantung kepada-Mu. Jika ada dosa kami, maka ampunilah ya Allah. Jangan sampai dosa kami menyengsarakan kami dunia akhirat. Dan jika ada kebaikan dari diri kami, mudah-mudahan ia mencukupi buat diri kami mendapatkan rahmat-Mu.
Wahai yang Maha Pengasih dan yang Maha Peyayang, sungguh kami sangat berhajat akan pertolongan-Mu. Ya Allah, betapa kami ini sudah menjadi hamba-Mu yang lalai dan terus menerus dalam kelalaian. Diberi sedikit nikmat saja, sudah lari kami menjauh dari diri-Mu. Adalah layak jika kemudian kesusahan dan kesulitan kembali Engkau hidangkan di kehidupan kami.


Ya Allah, kami fahami semua kesulitan kami adalah sebuah bentuk Kasih Sayang-Mu terhadap kami. Engkau tidak menghendaki kami susah di negeri yang kami tidak lagi dapat kembali. Engkau menghendaki kami bertaubat dan meniti jalan lagi kembali menuju diri-Mu.


Ya Allah, bimbinglah kami agar kami mampu menemui mutiara di sebalik semua kesusahan kami. Penuhi hati kami dengan kesabaran, keikhlasan menjalani hidup, dan niat yang kuat untuk memenuhi hidup kami dengan ibadah kepada-Mu.


Ya Allah, kepada siapa lagi kami mengadu jika bukan pada-Mu. Kepada siapa lagi kami bersandar jika bukan pada-Mu. Kepada siapa lagi kami berlindung dari segala ketakutan dan kegelisahan kami, jika bukan kepada-Mu. Tunjukkan segala jalan buat kami untuk mendapatkan redha-Mu dan Pertolongan-Mu.


Ya Allah, sesiapa yang membaca doaku ini, lalu ia menambahkan ayat kedukaannya yang menyesakkan dadanya, kabulkanlah. Sesiapa yang membaca doa ini, dan kemudian ia menambah dengan apa yang merungsingkannya, dan dengan apa yang menjadi hajatnya, kabulkanlah ya Allah. Engkau bebar-benar Maha Kuasa atas segala sesuatu. Tidak ada yang tidak mungkin bagi diri-Mu. Kekuasaan-Mu tiada terbatas dan tiada bertepi.


Laa hawla walaa quwwata illaa billaahil ‘aliyyil ‘adzhim, washallallaahu ‘alaa sayyidinaa Muhammadin wa ‘alaa aalihi wa shohbihii ajma’iin, walhamdulillaahi robbil ‘aalamiin.Jagalah Hati... 

Tiada ulasan:

Catat Ulasan