Popular Posts

Ahad, 19 Jun 2011

SELAMAT DATANG SAHABATKU...


Sahabat-sahabatku yang dikasihi,

Hati kita adalah seumpama cermin yang berkilat. Kita mesti membersihkannya daripada debu dan kekotoran yang menutupinya. Cermin hati kita itu telah ditakdirkan untuk memancarkan cahaya rahsia-rahsia Ilahi.Bila cahaya dari “Allah adalah cahaya bagi semua langit dan bumi…” mula menyinari ruang hati kita, lampu hati kita akan menyala. Lampu hati itu “berada di dalam kaca, kaca itu sifatnya seumpama bintang berkilau-kilauan terang benderang…” Kemudian kepada hati itu anak panah penemuan-penemuan suci akan hinggap. Anak panah kilat akan mengeluarkan daripada awan petir maksud “bukan dari timur atau barat, dinyalakan dari pohon zaitun yang diberkati…” dan memancarkan cahaya ke atas pokok penemuan, sangat tulen, sangat lutsinar sehingga ia “memancarkan cahaya walaupun tidak disentuh oleh api”. Kemudian lampu makrifat (hikmah kebijaksanaan) akan menyala sendiri. Mana mungkin ia tidak menyala sedangkan cahaya rahsia llahi menyinarinya?


Sekiranya cahaya rahsia Ilahi bersinar ke atas kita, langit malam kepada rahsia-rahsia akan menjadi terang oleh ribuan bintang-bintang “…dan berpandukan bintang-bintang (kamu) temui jalan (kamu)…”. Bukanlah bintang yang memandu kita tetapi cahaya Ilahi. Lantaran Allah menghiaskan langit rendah dengan keindahan bintang-bintang”. Sekiranya lampu rahsia-rahsia Ilahi dinyalakan di dalam diri batin kita, yang lain akan datang secara sekaligus atau beransur-ansur. Sebahagiannya kita telah ketahui dan sebahagian yang lain akan diberitahu di sini. Baca, dengar, cuba fahamkan.


Langit kelalaian yang gelap akan dinyalakan oleh kehadiran Ilahi dan kedamaian serta keindahan bulan purnama yang akan naik dari ufuk langit memancarkan “cahaya di atas cahaya” berterusan meninggi di langit, melepasi peringkat yang ditentukan sebagaimana yang Allah telah tentukan bagi kerajaan-Nya, sehingga ia bersinar penuh kemuliaan di tengah-tengah langit, menghambat kegelapan kelalaian. “(Aku bersumpah) demi malam apabila ia senyap sepi…dengan cuaca pagi yang cemerlang…” malam ketidaksedaran kita akan melihat terangnya hari siang. Kemudian kita akan menghirup air wangi kenangan dan “bertaubat di awal pagi” terhadap kelalaian dan menyesali umur kita yang dihabiskan di dalam lena. Kita akan mendengar nyanyian burung di pagi hari dan kita akan mendengarnya berkata, “Mereka tidur sedikit sahaja di malam hari dan pada awal pagi mereka memohon keampunan Allah, dan Allah bimbingkan kepada cahaya-Nya sesiapa yang Dia kehendaki”.


Kemudian kita akan melihat di ufuk langit peraturan Ilahi akan matahari ilmu batin mula terbit. Ia adalah matahari kita sendiri, Lantaran kita adalah “yang Allah beri petunjuk” dan kita “berada pada jalan yang benar” dan bukan “mereka yang Dia tinggalkan di dalam kesesatan”. Dan kita akan memahami rahsia, “Tidak diizinkan matahari mengejar bulan dan tidak pula malam mendahului siang. Tiap sesuatu berjalan pada landasan (masing-masing)” .Akhirnya ikatan akan terurai selaras dengan “perumpamaan yang Allah adakan untuk insan, dan “Allah mengetahui tiap sesuatu”, dan tabir-tabir akan terangkat dan kulit akan pecah, mendedahkan yang seni di bawah pada yang kasar. Kebenaran akan membuka tutupan mukanya.


Semua ini akan bermula bila cermin hati kita dipersucikan. Cahaya rahsia-rahsia Ilahi akan memancar padanya jika kita berhajat dan bermohon kepada-Nya, daripada-Nya, dengan-Nya.

Wallahu`alam.Jagalah Hati…

Wassalam.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan