Popular Posts

Khamis, 30 Jun 2011

JIKA SEMUANYA MILIK ALLAH...


Adakala pengalaman hidup masa lalu mewarnai akal budi kita di masa kini, lalu menghasilkan sebuah citra yang di imbas kembali dan membuahkan kesyukuran atas tiap detik pengalaman hidup. Subhanallah…!

Suatu hari sekitar 3 tahun yang lalu dalam sebuah sesi Motivasi Hati, si guru bertanya kepada para pelajarnya…

“Siapa yang jadikan mata kita?”

Mereka menjawab serentak, “ Allah!”

Si guru bertanya lagi, “Lalu apakah yang telah kita perbuat dengan dua biji mata ini? Adakah sebagai alat untuk melihat perkara yang baik ataupun perkara yang jahat?”

Pelajar-pelajar terdiam.

Si guru meneruskan lagi pertanyaan, “Apa yang akan jadi sekiranya penglihatan ini diambil oleh-Nya? Selama ini Allah memberi nikmat mata untuk melihat pemandangan yang cantik dan indah. Alam ini dilimpahi dengan pelbagai warna yang menarik hati serta pelbagai hidupan yang menghiasinya.”

“Suatu hari nanti... jika kita bangun. Alam ini terasa gelap dan pekat. Rupa-rupanya sudah hilang nikmat penglihatan yang diberikan. Sedangkan selama ini kita tidak bersyukur dengan pemberianNya. Adakah selepas ini baru hendak menyesal?”

“Cuba awak rasa lidah dengan menggunakan jari”, kata si guru.

Para pelajar memegang lidah masing-masing.

Si guru berkata, “Allah memberi rasa masam, masin, manis, pahit dan pelbagai lagi rasa yang berlainan melalui lidah.”

Mereka berkata, “Ya Ustaz..benar” dan masing-masing menganggukkan kepala tanda setuju.

Si guru menambah, “Tetapi mengapa kita gunakan lidah untuk berkata kesat, memaki hamun, berkata bohong ? Bukankah dengan lidah ini kamu pernah menghina guru-guru yang mengajarkanmu? Bukankah dengan lidah ini, kamu telah membentak dan menjawab kata-kata ibu dan ayahmu serta berkali-kali membohongi mereka berdua?”

“Bukankah sudah diperingatkan oleh Rasulullah saw agar menjaga lidah? Bukankah kita perlu menjaga apa yang ada di antara 2 rongga mulut manusia iaitu lidah? Dengan lidah ini juga boleh menyebabkan kita terhumban ke dalam neraka, kan?”

Para pelajar menundukkan kepala dan perlahan-lahan mengalirkan air mata

Si guru terus bertanya, “Cuba lihat dua tangan yang Allah beri, dan lihat baik-baik alangkah cantiknya kurniaan Allah swt. Dia memberi tangan agar kita dapat merasa, memegang, menyentuh dan sebagainya”

Para pelajar melihat tangan masing-masing, diperhati sambil merenung jauh ke dalam telapak tangan.

Si guru berkata, “Adakah kita sudah menggunakan tangan dengan betul? Bukankah ada tangan-tangan yang merosakkan meja sekolah? memukul kawan? menulis surat cinta? mencuri?”

Mereka berkata “benar ustaz... Ya Allah... ampunkanlah dosa kami....”

Si guru menambah, “Allah memberi sepuluh jari tangan, sepuluh jari kaki dalam keadaan yang sempurna. Sudahkah kita menadahkan tangan meminta keampunan kepada Allah swt? Menyatakan syukur terhadap-Nya atas segala nikmat yang tidak mampu ditulis, hatta kering 7 lautan?”

Air mata pelajar-pelajar semakin meluncur laju.“Ya Allah... Aku sudah banyak buat dosa kepada-Mu.. Aku sombong pada-Mu Ya Allah.....”

“Lihatlah pula kedua kaki yang dikurniakan oleh Allah swt. Kita boleh berjalan, berlari, bergerak dengan mudah ke sana sini”, tambah si guru.

Mereka memegang kaki masing-masing sambil mengusap-usap jejari kaki.

Si guru terus bertanya, “Lalu apa yang kita perbuat dengan kaki yang ada ? Kita gunakan untuk ponteng sekolah, pergi ke tempat-tempat maksiat, menendang kawan dan sebagainya. Adakah itu tujuan kaki kita dijadikan?”

Mereka menutup mata sambil teresak-esak, semakin kuatlah jerit tangis memikirkan kesalahan yang telah dilakukan selama ini.

Si guru akhirnya berkata, “Jika Allah ambil balik mata kepunyaan-Nya ? Jika Allah tarik balik kaki yang dipinjamkan-Nya? Jika Allah hilangkan rasa pada lidah? Jika Allah ambil satu jari dari apa yang kita ada…?”

Wahai diri... engkau fakir dan Allah itu Maha Kaya. Maka mengapa engkau masih menyombongkan diri kepada-Nya…?

Wallahu`alam.

Jagalah Hati…

Wassalam.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan