Popular Posts

Ahad, 8 Mei 2011

PENAWAR SIHIR...


Saudara, saya telah memulakan perniagaan kira-kira enam bulan yang lalu dengan membuka sebuah warung makanan. Pada mulanya perniagaan berjalan lancar tetapi setelah dua bulan, perniagaan mula merosot. Adakalanya saya hanya mendapat sebanyak RM20 sehari. Lauk-pauk yang banyak terpaksa dibuang begitu sahaja.

Saya ada memanggil dukun untuk menengokkan perniagaan saya. Kata dukun tersebut, ada orang yang telah menyihir saya. Kemudian baru saya teringat saya pernah terjumpa sebuah bungkusan yang mengandungi tanah dan beberapa barangan lain ditinggalkan di kedai saya dan saya terus membuangnya ke dalam tong sampah.

Saya ingin meminta nasihat daripada saudara, apakah amalan-amalan yang patut saya buat bagi menghindari perbuatan sihir seperti ini.

Usahawanita, Kajang.


Jawapan :

Pertamanya, perlu lebih berhati-hati dalam berjumpa, mendapatkan dan percaya dengan dukun-dukun. Ini kerana Nabi saw pernah mengingatkan : "Sesiapa yang mendatangi tukang tilik dan tukang tenung ( bagi mendapatkan bantuan berkaitan hal ghaib), kemudian mempercayai ramalan si tukang/dukun tadi, maka ia (yang pergi berjumpa itu) telah pun kufur dengan agama Nabi Muhammad saw" ( Riwayat Al-Bazar & Abu Ya'la, Albani : Sahih, Ghayatul Maram, no 285)    


Kedua : Bagi melindungi diri dari sihir, yang terbaik adalah anda sentiasa menjaga solat lima waktu serta meningkatkan kualiti solat. Membaca al-Quran dan zikir  secara berterusan dan komited. Ini ternyata dari firman Allah ertinya, " Sesungguhnya tidak ada kekuasaan bagimu (Syaitan) terhadap hamba-hamba Ku, kecuali (kamu punyai kuasa) ke atas mereka yang mengikut kamu, iaitu orang-orang yang sesat" ( Al-Hijr: 42)


Juga satu lagi firman Allah swt ertinya, "Sesungguhnya Syaitan itu tidak ada kekuasaannya atas orang-orang yang beriman dan bertawakkal kepada Robb nya" ( An-Nahl : 99)


Sebelum saya menyebut beberapa ayat yang boleh di amalkan bagi mengelak sihir, seseorang itu perlulah jelas beberapa fakta terlebih dahulu :-

1. Kewujudan sihir telah diiktiraf oleh Allah swt di dalam al-Quran dan boleh datang dalam pelbagai bentuk.


2. Sihir boleh termasuk dalam perkara yang membawa sesuatu manfaat atau kejahatan. Ia berdasarkan firman Allah, " ... Mereka mengamalkan apa yang diajarkan oleh syaitan pada masa kerajaan Sulaiman. Padahal Sulaiman itu bukanlah dari golongan orang yang ingkar. Mereka mengajarkan manusia ilmu sihir, yang diturunkan kepada kedua malaikat di negeri Babylon, iaitu Harut dan Marut. Sedang keduanya tidak mengajarkan sesuatu kepada seseorang pun sebelum mengatakan "sesungguhnya kami hanya cubaan dan janganlah kamu kufur dan menyalah gunakan ". Tetapi manusia mempelajari dari keduanya dan digunakan (mengikut ajaran syaitan) untuk mencerai beraikan suami isteri.... Bahkan mereka yang ingkar akan merasakan yang amalannya itu semata mata menyakitkan dan tidak memanfaatkan mereka pun" ( Al- Baqarah : 102)


3) Sihir tidak boleh berfungsi dan memberi sebarang kesan kecuali dengan izin Allah swt, sebagaimana firman Allah swt, "..Sesungguhnya mereka tidak dapat membinasakan sesiapa pun tanpa keizinan Allah" ( Al-Baqarah : 102 )


4) Amaran Allah dan Rasul-Nya bagi pengamal ilmu sihir :-

Firman Allah swt, " Oleh itu mereka akan ketahui dengan sepenuhnya sesiapa yang mengamalkan ilmu sihir, tidak akan mendapatkan bahagian yang baik di hari Akhirat kelak. ( Al-Baqarah : 102)

Sabda Nabi saw tentang dosa besar sihir, "Jauhilah tujuh dosa besar, Syirik, Sihir, membunuh tanpa hak, makan harta anak yatim, makan riba, lari dari medan peperangan (kerana takut) dan menuduh perempuan yang suci dengan zina ( tanpa saksi adil) " (Riwayat al-Bukhari dan Muslim)


Beberapa cara di bawah bolehlah di amalkan untuk mengelak sihir :-

1) Al-Fatihah.


2) Membaca tiga surah terakhir atau 3 Qul setiap hari.

Ia berdasarkan hadis, Baginda saw telah berkata kepadaku : "Bacalah Qul Huwa Allahu Ahad" (al-ikhlas) dan (surah an-Nas) dan (surah al-falaq) sebanyak 3 kali ketika pagi dan petang, ia mampu mencukupkan kamu dari segala sesuatu.( At-Tirmidzi)


3) Ayat al-Kursi selepas solat ( iaitu surah Al-Baqarah ayat 255)

Dalilnya :

Ertinya : "Sesiapa yang membaca ayat Kursi setiap kali selepas solat, maka tiada siapa yang dapat menghalangnya dari memasuki syurga" (an-Nasai dan at-Tabrani dengan sanad salah satu antaranya Sahih. Antara yang mengatakan hadith ini sebagai Sahih adalah Ibn Hibban, Abul Hasan (guru Ibn Munzir), Az-Zahabi, Ibn Hajar, Al-Qaradawi (Rujuk Al-Muntaqa min at-Targhib wa at-Tarhib lil Munziri)


4) Membaca doa ini dengan setiap hari iaitu 3 kali : "Bismillahillazi La Yadhurru Ma'asmihi Syai un Fil Ardi Wala Fisamaie, wa huwas Sami'ul ‘Alim".

Dalilnya :-

Ertinya : Rasulullah saw bersabda : Tiada seorang hamba pun yang berkata setiap pagi dan petangnya : "Dengan nama Allah yang tiada siapa mampu memudaratkan dengan nama-Nya sama ada di dunia mahu pun di langit, dan Dialah Maha Mendengar lagi Maha Mengetahui" sebanyak 3 kali, kecuali tiada apa yang mampu memudaratkannya (Sahih Muslim)


5) Membaca dua ayat terakhir ( ayat 285 dan 286 )dari surah al-Baqarah pada waktu malam

Ertinya : "Barangsiapa membaca 2 ayat terakhir dari surah al-Baqarah dalam satu malam, maka 2 ayat itu telah pun mencukupi baginya"(Al-Bukhari dan Muslim)


6) Membaca zikir : "La ilaha illah wahdahu la syarikalah, lahul mulku walahul hamdu yuhyi wa yumit wahuwa ‘ala kulli syai'in Qodir "  ( 10 kali )

Ertinya : Bersabdalah Nabi saw, Barangsiapa menyebut : " Tiada Robb melainkan Allah Yang Esa, tiada sekutu bagi-Nya, bagi-Nya segala kerajaan dan bagi-Nya kepujian, yang menghidupkan dan yang mematikan, dan Dia Maha Berkuasa atas segala sesuatu" sebanyak seratus kali selepas solat Maghrib, nescaya Allah akan membangkitkan ia (di Hari Kiamat) dengan senjata yang mampu melindunginya dari Syaitan sehinggalah pagi esoknya, dan dituliskan baginya sepuluh kebaikan seperti pahala menunaikan perkara wajib, dan dipadamkan darinya sepuluh kejahatan seperti dosa-dosa besar. Dan ia setanding dengan membebaskan 10 hamba wanita islam." (Sunan At-Tirmidzi)


7) Membaca : " A'uzu bikalimatillah at-Tammati min syarrima Khalaq"

Ertinya : Adapun jika engkau menyebut tatkala kamu berpetang-petang, “Aku berlindung dengan kalimah Allah yang Maha Sempurna dari segala kejahatan makhluk”, nescaya tiada sesuatu apa akan memudaratkanmu. ( Riwayat Muslim)Semoga bermanfaat.

Wassalam.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan