Popular Posts

Isnin, 11 April 2011

SENYUMLAH...


BUKANLAH sukar untuk menghadiahkan sebuah senyuman, tetapi kita sendiri yang  menyukarkan senyuman itu terpamer di wajah. Hati mana tidak tenang apabila sedang dalam kekusutan, masih lagi boleh tersenyum kepada rakan. Senyuman itu adalah ciptaan indah Allah swt. Malah senyuman juga adalah kuntuman indah yang sentiasa dipersembahkan Rasulullah saw, manusia sempurna yang patut diteladani segala sifat, sikap dan tingkah laku Baginda saw.


Ada beberapa hal menarik pada diri Baginda saw yang jarang diungkapkan oleh para pendakwah, iaitu mengenai senyumnya. Sepintas lalu, hal itu mungkin nampak kecil dan tidak bererti tetapi apabila dikaji, sebenarnya senyuman Rasulullah saw memberi kesan positif yang sungguh luar biasa.


Hikmahnya, banyak kejayaan Rasulullah saw dalam misinya sebagai penyebar risalah Tauhid disebabkan oleh senyuman dan keramahan Baginda saw. Disebabkan itu, Rasulullah saw dapat mempengaruhi orang ramai sehinggakan Baginda saw dicintai dan disegani kawan, juga lawan. Para sahabat r.a. adalah saksi kehidupan Rasulullah saw yang penuh dengan senyuman. Antara sahabat besar yang pernah menceritakan betapa indahnya senyuman Rasulullah saw ialah Syaidina Umar. Kata Syaidina Umar, “Rasulullah saw tersenyum dan Baginda adalah orang yang paling bagus giginya.” (diriwayatkan Ibnu Hibban)


Seorang lagi sahabat Rasulullah saw, Abdullah bin Al-Harith menyatakan, “Tidak pernah aku melihat seseorang yang lebih banyak tersenyum daripada Rasulullah saw” (riwayat At-Tirmizi). Cucu kesayangan Baginda saw, Syaidina Husein juga ada menggambarkan bagaimana sikap Rasulullah sepertimana direkodkan oleh Imam At-Tirmizi, beliau berkata, “Aku bertanya kepada ayahku (Syaidina Ali) mengenai adab dan etika Rasulullah saw terhadap orang yang bergaul dengan Baginda. Ayahku mengatakan: Baginda sentiasa tersenyum, luhur budi pekerti lagi rendah hati, Baginda bukanlah seorang yang kasar, tidak suka berteriak-teriak, bukan tukang cela, tidak suka mencela makanan yang tidak disukainya. Siapa saja mengharapkan pasti tidak akan kecewa dan siapa saja yang memenuhi undangannya pasti akan sentiasa puas.”


Rasulullah saw walaupun dalam keadaan marah, tetap mempamerkan senyumannya hatta kepada orang yang tidak disukai. Perkara itu pernah direkodkan Imam Bukhari disebutkan bahawa Syaidatina Aisyah berkata, “Ada seorang lelaki yang meminta izin untuk bertemu dengan Rasulullah saw.


Ketika Baginda melihat orang itu dari jauh, maka Baginda bersabda, Dia adalah seburuk-buruk saudara dan anak dalam kerabat. Namun ketika orang (Uyainah) itu sudah duduk, Baginda memberikan senyuman di wajah dan menerima dengan baik hati kedatangan orang itu. Ketika orang itu sudah pergi, Aisyah berkata kepada Rasulullah saw: Wahai Rasulullah, ketika kau melihat orang itu tadi dari jauh engkau berkata begini dan begitu. Tapi kemudian engkau berwajah ceria setelah berada di hadapannya dan menerima kedatangannya dengan baik hati.


Kemudian Rasulullah bersabda: Wahai Aisyah, bilakah engkau melihatku berbuat tidak baik?” Imam al-Khataby ketika mensyarahkan hadis itu berkata, “Hadis ini dilihat dari sudut adab dan ilmu. Ucapan Rasulullah saw mengenai diri Uyainah sesuatu gambaran yang tidak disukainya secara jelas disebut Ghibah.


Ghibah berlaku di antara sebahagian orang dari umat Islam terhadap sebahagian yang lain. Namun, perlakuan Baginda saw adalah menjelas dan mengungkapkannya dalam bentuk nasihat dan kasih sayang terhadap umatnya. Kerana Baginda saw sudah dianugerahkan sifat kemurahan hati dan akhlak yang baik, maka Baginda saw memperlihatkan wajah berseri dan tidak menghadapi kesukaran berhadapan orang tidak disukainya.


Baginda saw bertindak sebegitu supaya umat Islam meniru perbuatan Baginda saw, supaya dapat dihindari keburukan yang boleh menimpa umatnya dan mereka boleh selamat daripada kejahatan dan tipu daya. Begitu indah akhlak Rasulullah saw, walaupun seseorang itu tidak disukai, Baginda tetap mempamerkan senyuman dan menyambut kedatangan Uyainah dengan ceria.


Sebagai umatnya yang mengaku bahawa Baginda saw adalah sebaik-baik manusia dan seorang nabi dan rasul, tidakkah kita malu kerana tidak mengikut perbuatan Baginda saw yang sentiasa menghadiahkan senyuman kepada orang ramai. Sesungguhnya beruntunglah mereka yang mengikuti perbuatan Rasulullah saw kerana harga senyuman tidak ternilai dengan wang ringgit.


Ketegasan Baginda saw juga dapat dilihat dalam hadis diriwayatkan Imam Bukhari dan Muslim mengenai wanita dari kabilah Makhzumiyah yang mencuri. Kaum Quraisy bingung dengan permasalahan itu kerana mereka tahu hukuman pencuri mengikut undang-undang Islam ialah dipotong tangan (mengikut syarat ditetapkan). Mereka bertanyakan kepada sesiapa yang berani berjumpa Rasulullah saw memohon melepaskan wanita itu. Usamah disarankan bertemu Rasulullah saw kerana Baginda saw menyayangi Usamah. Maka Usamah pergi dan berbicara kepada Rasulullah saw untuk minta pembelaan atas wanita itu.


Kemudian Rasulullah saw bersabda: “Jadi kamu ingin memohon syafaat (pembelaan) terhadap salah satu dari hukum Allah? Setelah mengucapkan ayat itu, Baginda saw berdiri dan berkhutbah: “Wahai manusia! Sesungguhnya yang menyebabkan binasanya umat sebelum kalian ialah apabila mereka mendapati ada orang mulia yang mencuri, mereka membiarkannya. Tetapi apabila mereka mendapati orang lemah di antara mereka yang mencuri, mereka akan menjatuhkan hukuman kepadanya. Demi Allah! Jika Fatimah binti Muhammad yang mencuri, nescaya aku akan memotong tangannya”.


Oleh itu, marilah kita menjadikan senyuman dan ketegasan Rasulullah saw sebagai panduan dan pada masa sama menilai hikmah di sebaliknya. Senyumlah, kerana senyuman tidak pernah mengurangkan rezeki sesiapa, malah dengan senyuman hati berasa tenang dan sentiasa disenangi orang lain. Sementara bertegaslah dalam keadaan perlu supaya agama tidak diperkotak-katikkan. Wallahu`alam.


Jagalah Hati…

Wassalam.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan