Popular Posts

Jumaat, 7 Oktober 2016

MENZAHIRKAN KEJAYAAN

Semua orang tentu ingin menjadi seorang yang berjaya di dalam bidang apa saja yang sedang diharunginya. Dari sekian banyak orang yang punya keinginan itu, hanya sedikit yang mampu mewujudkannya. Berikut adalah idea yang sangat penting untuk di ketahui bagi mereka yang ingin berjaya di dalam segala usaha mereka. 


Selamat membaca...1. Awali Dengan Impian dan Imaginasi


Sebelum manusia dapat mendarat di bulan, tidak pernah ada yang berfikir bahawa hal itu adalah sebuah kenyataan. Idea mendarat di bulan pada awalnya adalah sebuah mimpi indah yang tidak akan pernah terwujud. Namun impian dan imaginasi itu akhirnya berubah menjadi kenyataan ketika seseorang telah membuktikannya dengan pendaratan manusia pertama kali ke bulan. Yang perlu diingat adalah segala sesuatu kejayaan itu bermula dari impian dan keyakinan dengan didorong oleh kerja keras untuk mewujudkannya. Jika anda mempunyai impian untuk menjadi seorang usahawan yang berjaya dan punya niat untuk mewujudkannya, maka segeralah bangun dari mimpi anda. Bekerja keraslah untuk segera merubah mimpi anda itu menjadi kenyataan. Hanya seorang pemimpi yang mampu mencipta dan membuat strategi dalam produk, jasa ataupun idea yang mampu berjaya sukses. Mereka tidak mengenal kata tidak mampu atau mustahil.2. Semangat dan Kegigihan


Semangat yang membara dan kegigihan adalah modal utama di dalam memulai sebuah perjuangan baru untuk mencapai kejayaan. Bila anda layu, tidak bersemangat dan dan bermalasan, yakinlah tidak lama lagi anda akan segera mengalami kegagalan mutlak. Carilah motivasi usaha anda itu dengan mempelajari perjuangan usahawan-usahawan yang berjaya mendahului anda.
3. Mempunyai Pengetahuan Asas-asas Perniagaan


Tanpa adanya pengetahuan asas-asas perniagaan hanya akan membuat usaha anda seperti seekor tikus makmal. Kemungkinan besar hanya akan banyak mengalami kegagalan. Tidak akan ada kejayaan tanpa sebuah pengetahuan. Yang terbaik adalah belajar sambil bekerja. Bekerja dengan orang lain dahulu sebelum anda menjadi usahawan sangat membantu anda menyerap ilmu dan pengalaman dan bersedia untuk berjaya.
4. Berani Mengambil Risiko


Setiap sesuatu yang kita usahakan tentu akan ada risikonya. Semakin besar hasil yang ingin dicapai, tentu kemungkinan risiko yang akan dialami apabila mengalami kegagalan juga besar. Orang yang berani mengambil risiko adalah calon orang yang berjaya. Jangan takut akan kegagalan, tapi jadikanlah kegagalan itu sebagai batu loncatan menuju kejayaan.
5. Kerja Keras


Hanya dengan bekerja keraslah sebuah usaha akan mengalami kemajuan dan kejayaan. Bohong apabila ada yang mengatakan dia meraih kejayaan yang gemilang hanya dengan duduk beberapa saat di tempat kerja seperti yang sering dikatakan pengiklan di laman sosial. Sebenarnya awal mula mereka merintis usahanya itu adalah dengan kerja keras tanpa mengenal putus asa dan banyak berkorban waktu dan tenaga.
6. Mahu Belajar Dari Pengalaman Orang Lain


Pepatah mengatakan: “Pengalaman adalah guru yang terbaik.” Seorang calon usahwan yang berjaya mahu mengambil pengalaman dari orang lain dan dari dirinya sendiri. Apa pun pengalaman seseorang itu baik kejayaan atau kegagalan harus dijadikan suatu pelajaran yang berharga sebagai panduan dia dalam memulai usaha atau mengembangkan usahanya.
7. Bersedia Menerima kritikan dan Nasihat Dari Orang Lain


Sebahagian orang menganggap bahawa kritikan yang ditujukan kepadanya itu adalah sebagai sebuah penghambat bagi kelangsungan usahanya. Akan tetapi bagi orang yang berfikir normal akan menjadikan kritikan atau bahkan nasihat dari orang lain itu sebagai gurunya yang membimbing dia ke arah kejayaan. Menerima kritikan bererti menyedari bahawa kita mempunyai kekurangan. Dengan mengetahui kekurangan yang ada pada kita, maka kita dapat memperbaiki kekurangan itu. Berterima kasihlah kepada orang yang mahu menegur dan mengkritik kita.
8. Menjalin Kerjasama Dengan Orang Lain


Betapa pun pandainya seseorang itu, apabila dia bekerja sendiri maka perjuangannya itu hanya akan sia-sia belaka. Tidak ada seorang usahawan pun yang mampu bekerja sendiri. Kerjasama dengan keluarga, teman, rakan sekerja dan pelanggan sangat penting bagi perkembangan suatu perniagaan. Merekalah yang akan memberi input, saranan dan kritik serta membantu di saat-saat sulit. Seorang usahawan harus mampu menjalinkan kerjasama dan bergaul untuk menjalin hubungan perniagaan dengan seluas-luasnya.
9. Berani Menghadapi Kegagalan


Jangan dianggap para usahawan yang telah berjaya dan maju tidak pernah mengalami kegagalan. Bahkan mereka pun suatu waktu pernah mengalaminya. Hanya saja mereka tidak pernah putus asa dan terus berusaha sampai berjaya. Orang yang takut gagal adalah orang yang pengecut dan tidak berani melakukan apa pun dan kerjanya hanya berkhayal saja.
10. Tidak Suka Menunda


Seperti kata pepatah: “Time is money!” Oleh kerana itu, janganlah suka menunda-nunda suatu pekerjaan. Lakukanlah saat ini, sekarang juga selagi ada kesempatan. Menunda suatu pekerjaan bererti adalah suatu kerugian yang akan membuat anda menyesal.

Selamat Datang Ke Dunia Darah dan Airmata...
Tiada ulasan:

Catat Ulasan