Popular Posts

Ahad, 27 Oktober 2013

BUAT YANG DEMAM KUASA....

Ucapan dan slogan politik kedengaran di sana-sini...


Kuasa, kuasa dan kuasa. Itulah mimpi sebahagian manusia. Saya tidak ingin mengulas, tetapi hanya ingin memetik pelbagai ucapan beberapa tokoh umat Islam berkaitan dengan perjuangan dan kepimpinan.


Harapnya ia boleh menjadi bekalan dan renungan untuk semua pihak yang terbabit. Ia boleh menjadi koleksi dan muhasabah untuk mereka yang merasa diri berada di medan perjuangan dan siasah.Akui kesilapan...


Nabi Musa as berjuang menghadapi Firaun. Namun Nabi Musa as pernah membuat kesilapan sebelum menjadi rasul iaitu telah memukul seorang warga Mesir keturunan Qibti sehingga mati. Semasa dialog antara Musa as dan Firaun, Firaun mempertikaikan tindakan Musa as tersebut.


Nabi Musa as mengakui kesilapan tersebut, namun meneruskan perjuangan yang benar. Allah swt menceritakan hal ini dalam al-Quran dengan firman-Nya, "Maka pergilah kamu berdua (Musa dan Harun) kepada Firaun, kemudian katakanlah kepadanya, "Sesungguhnya kami adalah utusan Robb sekalian alam. Menyuruhmu membebaskan kaum Bani Israel mengikut kami"


Firaun menjawab, "Bukankah kami telah memeliharamu dalam kalangan kami semasa engkau (Musa) kanak-kanak yang baru lahir, serta engkau telah tinggal dalam kalangan kami beberapa tahun dari umurmu? Dan (bukankah) engkau telah melakukan satu perbuatan (kesalahan) yang telah engkau lakukan dan (dengan itu) engkau dalam kalangan orang yang tidak mengenang budi?"


Nabi Musa berkata, "Aku melakukan perbuatan demikian sedangkan aku ketika itu dalam kalangan orang yang belum mendapat petunjuk. Lalu aku melarikan diri dari kamu, ketika aku merasa takut kepada kamu, kemudian Robb ku mengurniakan daku ilmu pengetahuan dan menjadikan daku seorang Rasul-Nya. Ada pun budimu memeliharaku yang engkau bangkit-bangkitkan itu adalah kerana engkau telah bertindak memperhambakan kaum Bani Israel"" (Surah al-Syu’ara : 16-22).


Inilah sikap pejuang yang ikhlas dan benar!.Pohon maaf dan betulkan kesilapan...


Apabila fitnah berlaku di zaman pemerintahan Syaidina Uthman bin ’Affan ra, beliau menulis surat kepada rakyat memohon kemaafan dan membuka ruang agar dibetulkan kesalahan pentadbiran.


Beliau menyebut dalam suratnya, "Aku mengambil pegawai-pegawaiku dengan persetujuanku pada setiap musim. Sejak aku menerintah, aku telah jadikan umat ini dikusai oleh al-Amr bi al-Ma’ruf dan al-Nahy’an al-Munkar.


Tidak dikemukakan suatu kes kepadaku atau kepada pegawaiku melainkan aku berikan kepada mereka itu haknya. Tiada bagiku atau keluargaku hak yang menyentuh rakyat jelata melainkan ianya ditinggalkan untuk rakyat.


Penduduk Madinah telah memaklumkan kepadaku bahawa ada golongan yang dicerca dan ada pula yang dipukul. Sesiapa yang dicerca ataupun dipukul secara sembunyi atau sesiapa yang mendakwa sesuatu, apabila cukup tempohnya maka ambillah kembali haknya di mana sahaja dia berada, daripadaku atau pegawaiku ataupun dia bersedekahlah (maafkanlah). Sesungguhnya Allah memberi ganjaran kepada orang-orang yang bersedekah (memaafkan)"Apabila surat ini dibaca di setiap negeri maka rakyat jelata pun menangis dan mereka berkata, "Sesungguhnya telah bergerak di kalangan umat ini kejahatan" (Al-Tabari, Tarikh al-Tabari, jil.4, hlm.342) iaitu fitnah telah menular di tengah-tengah umat.Maksud ‘rakyat didahulukan’...


Jika kita ingin mendengar contoh rakyat didahulukan, maka bacalah Sirah Syaidina Umar bin al-Khattab ra ini... Ibn Jarir al-Tabari meriwayatkan bahawa Umar bin al-Khattab ra tidak memakan pada tahun kemarau melanda Madinah lemak haiwan, susu dan daging sehingga orang ramai dapat memakannya.
 

Barangan makanan berkurangan di pasar. Pada suatu hari pekerjanya dapat membeli untuknya lemak dan susu namun dengan harga yang agak tinggi. Umar enggan makan bahkan berkata, "Engkau telah menyebabkan lemak dan susu menjadi mahal, sedekahkan keduanya, aku bencikan pembaziran. Bagaimana aku dapat memahami keadaan rakyat jika tidak mengenaiku apa yang mengenai mereka?" Juga diriwayatkan bahawa suatu hari pada tahun berkenaan disembelih unta lalu dimasak dan dibahagikan kepada orang ramai. Lalu diceduk masakan itu untuk dihidangkan juga buat Umar. Tiba-tiba yang diceduk itu bahagian belakang unta dan hatinya.


Lalu Umar bertanya, Dari mana diperoleh ini?. Daripada unta yang kita sembelih hari ini. Kata ‘Umar: Oh! Alangkah buruknya aku ini sebagai pemimpin, jika aku memakan bahagiannya yang baik lalu aku berikan rakyat makan yang sisa" Awasi pengampu...


Syaiban al-Ra‘i berkata kepada Harun al-Rasyid, "Wahai Amir al-Mukminin, andainya engkau bersahabat dengan orang yang menjadikan engkau rasa takut sehingga engkau merasa aman lebih baik dari engkau bersahabat dengan orang yang menjadi engkau rasa aman sehingga menyebabkan engkau mendapat ketakutan."


Tanya Harun al-Rasyid, "Jelaskan maksudnya untukku". Jawab Syaiban, "Sesiapa yang berkata kepada engkau: Engkau bertanggungjawab terhadap rakyatmu, takutlah Allah lebih baik dari orang yang berkata Kamu daripada kaum keluarga Nabi diampunkan dosa kamu, kamulah kerabat Nabi!". Maka menangislah Harun al-Rasyid sehingga mereka yang berada di sekelilingnya bersimpati kepadanya.


Kata Syaiban lagi, "Wahai Amirul Mukminin, apabila saya bercakap, saya bimbangkan tindakan kamu terhadap saya. Jika saya diam, saya bimbangkan bahaya menimpa kamu. Maka saya utamakan kebimbangan bahaya menimba kamu lebih daripada kebimbangan tindakan kamu ke atas saya". (Ibn Muflih, Al-Adab al-Syar‘iyyah)Menyedari bebanan amanah...


Khalifah Umar bin Abd al-Aziz ra apabila beliau dilantik menjadi khalifah, beliau seakan tergamam dan begitu hiba. Ketika para pembesar menanti kemunculannya setelah dilantik, mereka berbisik bertanya anaknya, mengapa ayahnya belum keluar ke khalayak ramai.


Kata anaknya: Ayahku sejak dilantik, beliau terus bersendirian bersolat dan menangis. Apabila ibuku masuk kepadanya, air matanya bercucuran hingga ke janggutnya. Apabila ditanya, dia berkata, "Wahai Fatimah! Aku telah dikalungkan urusan umat Muhammad ini yang berbagai bangsa.


Maka aku terfikir tentang orang yang fakir, yang lapar, yang sakit lagi derita, orang biasa yang susah, orang yang dizalimi lagi dipaksa, tawanan perang yang jauh, orang tua yang uzur, orang yang mempunyai keluarga yang ramai sedangkan wangnya sedikit dan seumpama mereka yang berada di segala tempat dan penjuru negara.


Aku tahu Robb ku akan bertanya aku mengenai mereka pada hari kiamat kelak. Aku bimbang alasanku tidak cukup kukuh untuk menjawabnya, lalu aku pun menangis"Dalam Sifat al-Safwah karya Ibn al-Jauzi ra yang meriwayatkan bahawa ketika Khalifah Harun al-Rasyid menaiki Bukit Safa, seorang tokoh umat bernama ‘Abd Allah bin ‘Abd al-Aziz al-‘Umari berkata kepadanya, "Lihatlah ke arah Kaabah". Harun al-Rasyid menjawab, "Aku sedang lihat". Kata beliau lagi, "Berapa jumlah mereka yang kau lihat?" Jawab Harun, "Siapa yang mampu membilangnya".

Kata beliau pula, "Berapa jumlah manusia yang seperti mereka?" Jawab Harun, "Hanya Allah yang mampu menghitungnya". Kata al-‘Umari lagi, "Ketahuilah engkau bahawa setiap mereka itu hanya akan ditanya pada hari kiamat tentang diri mereka sahaja, hanya engkau yang akan ditanya tentang diri mereka semua, maka hati-hatilah engkau tentang nasib engkau nanti"
.

Maka terduduk dan menangislah Harun al-Rasyid mengenangkan masa depannya di akhirat kelak.Menyedari kemampuan diri...


Syaidina Umar bin al-Khattab ra pada usianya yang lanjut, ketika dia pulang dari menunai haji, beliau berdoa sambil mendongak ke langit dan mengangkat tangannya, "Ya Allah! Sesungguhnya telah lanjut usiaku, telah rapuh tulang belulangku, bertambah ramai rakyatku, maka ambillah nyawaku sebelum aku mensia-siakan tugas dan tanpa ditimpa fitnah". Lalu tidak sampai sebulan selepas pulang ke Madinah beliau wafat dibunuh.

Begitu juga dengan Syaidina Ali bin Abi Talib ra walaupun usia belum lanjut, namun apabila rakyatnya kucar-kacir tidak mahu tenteram walaupun telah diusahakan, beliau meminta agar Allah merehatkannya dari kedegilan rakyatnya. Lalu beliau pun mati selepas itu.


Khalifah Umar bin Abdul Aziz apabila merasakan rakyat sudah tidak mampu mentaati keadilan dan kebenaran yang ditegakkannya, dia meminta daripada insan yang mustajab doanya ketika itu agar memohon Allah mengambil nyawanya. Lalu tidak lama kemudian dia pun meninggal. 


Banyak lagi ungkapan yang baik tentang kuasa dan jawatan untuk direnungi oleh mereka yang merinduinya. Saya petik sedikit daripadanya sebagai bingkisan buat yang lantang berbicara tentang keinginan kepada kuasa...Wallahu`alam


Jagalah Hati...

Tiada ulasan:

Catat Ulasan