Popular Posts

Selasa, 30 Oktober 2012

JALAN KELUAR DARI SYAITAN...
Di dalam Al Quran, akan kita dapati sebuah rakaman dialog antara Allah swt  dengan iblis yang dihukum oleh Allah. Dalam dialog tersebut, iblis menyatakan untuk selalu menyesatkan manusia. Hal tersebut terakam dalam surah Al A’raf ayat 16-17, “Iblis menjawab, ‘Kerana Engkau telah menghukum saya tersesat, saya benar-benar akan (menghalang-halangi) mereka dari jalan Engkau yang lurus, kemudian saya akan mendatangi mereka dari muka dan dari belakang mereka, dari kanan dan dari kiri mereka. Dan Engkau tidak akan mendapati kebanyakan mereka bersyukur (taat’” 


Dari ayat Al Quran di atas dijelaskan bahawa Iblis akan selalu menghalang-halangi kita dari jalan yang lurus. Caranya, dia akan mendatangi kita dari muka, dari belakang, dari kanan, dan dari kiri kita. Lalu apa maksud dari keempat-empat penjuru itu?


Dalam tafsir Ibnu Katsir dijelaskan bahawa yang dimaksud dengan firman Allah swt dalam surah Al-A’raf ayat 17 di atas adalah:


“Kemudian saya akan mendatangi mereka dari muka”:
Iblis akan membuat manusia ragu akan permasalahan akhirat (Min baini Aidihim),


“dan dari belakang mereka”:
membuat mereka cinta kepada dunia (Wa Min Kholfihim),


“dari kanan”:
urusan-urusan agama akan dibuat tidak jelas (Wa ‘An Aimaanihim)


“dan dari kiri mereka”:
dan manusia akan dibuat tertarik dan senang terhadap kemaksiatan (Wa ‘An Syama’ilihim).


Lalu timbul pertanyaan di benak kita, mengapa iblis tidak mendatangi kita dari ATAS dan dari BAWAH kita?Hal tersebut dijelaskan dalam sebuah tafsir Al Quran yang diredaksikan dari Al-Fakrur-Razi dalam tafsirnya berkata, “Diriwayatkan bahawa ketika Iblis mengatakan ucapannya tersebut, maka para malaikat menjadi kasihan terhadap manusia mereka berkata: “Wahai Robb kami, bagaimana mungkin manusia dapat melepaskan diri dari gangguan syaitan?” Maka Allah berfirman kepada mereka bahawa bagi manusia masih ada dua jalan: atas dan bawah, jika manusia mengangkat kedua tangannya dalam doa dengan penuh kerendahan hati atau bersujud dengan dahinya di atas tanah dengan penuh khusyuk, Aku akan mengampuni dosa-dosa mereka” (At-Tafsir Al-Kabir )


Dalam tafsir yang lain juga dikatakan bahwa Iblis tidak mendatangi kita dari atas, kerana rahmat turun kepada manusia dari atas (Tafsir Ibnu Katsir).


Oleh kerana itu iman adalah senjata kita. Berdoalah, mari kita berlindung kepada Allah atas segala godaan syaitan yang terkutuk Wallahu`alamJagalah Hati….Wassalam

Tiada ulasan:

Catat Ulasan