Popular Posts

Isnin, 23 Januari 2017

AKU MESTI UNIK...
Adakah kamu tahu bahawa kamu berbeza. Setiap manusia di dunia ini pasti berbeza. Sekalipun kamu memiliki saudara kembar yang sangat sukar untuk dibezakan, tetapi pasti kamu dan saudara kembarmu memiliki perbezaan. Itulah keunikan manusia.Tidak akan sama satu sama lain. Kamu adalah kamu, dia adalah dia. Kamu tidak akan dapat menyamakan dirimu dengan orang lain. Kamu itu unik. Tetapi, mungkin kamu sampai sekarang masih cuba meniru orang lain untuk mendapatkan keperibadian yang kamu inginkan.Tetapi, mengapa kamu tidak cuba menjadi diri yang unik? Diri yang dapat menggambarkan apa adanya kamu. Mungkin kamu sudah merasa unik, tetapi sesungguhnya kamu hanya mengikuti trend, dan kemudian kamu sedar bahawa kamu tidak unik ketika semuanya sama sepertimu.Mengapa kamu tidak menjadi dirimu sendiri? Menjadi kamu yang tidak cuba mengikuti trend, tetapi kamu yang cuba mengikuti apa yang menjadi keunikanmu. Mungkin kamu harus mengubah caramu berfikir tentang peribadimu. Jom! ubahlah dirimu menjadi diri yang unik.
KETAHUILAH BAHAWA KAMU UNIKSemua manusia di dunia ini sama. Mereka sama-sama memiliki pengalaman, sama-sama memiliki kehidupan, sama-sama diciptakan untuk menjaga bumi. Tetapi hal yang perlu kamu tahu adalah semua manusia memiliki keperibadiannya masing-masing. Ketika kamu berfikir bahawa kamu berbeza dari orang lain, maka kamu sudah mendapati bahawa dirimu adalah peribadi yang unik. Dan itu bagus! Kamu harus berfikir bahawa kamu berbeza. Bahawa kamu memiliki keunikan yang tidak semua orang memilikinya. Kamu harus mengetahui bahawa kamu adalah peribadi yang bukan meniru dari orang lain.

JANGAN MENGEJAR "NORMAL" ATAU "TRENDY"Ya, kamu jangan seperti mereka yang sering merubah-ubah gaya atau bahkan peribadi mereka demi menjadi trending kerana pengaruh perubahan zaman. Buatlah kamu berbeza dari yang lainnya. Saya memiliki pengalaman menarik ketika remaja dahulu tentang ini. Saya dianggap tidak normal kerana mengecat snikert saya yang asalnya putih polos menjadi warna biru dan hitam.Yang kiri saya warnai biru, dan yang kanan saya beri warna hitam. Saya mengecatnya tidak menggunakan cat kanvas, tetapi menggunakan permanent marker. Dan menurut saya, saya suka dengan sniker ini. Tetapi menurut orang lain, itu adalah hal di luar kenormalan kerana sniker adalah sepasang, maka mereka haruslah sama. Dari segi warna dan motif.Tetapi bila kita ingin menjadi peribadi yang unik, mengapa harus menjadi normal? Mungkin kamu boleh mencubanya. Menjadi tidak sama dengan orang lain, atau menjadi tidak normal seperti apa yang dilakukan orang lain, akan membuatmu menjadi peribadi yang unik. Peribadi yang membuatmu sangat berbeza.
JANGAN TERLALU MENGEJAR "ABNORMAL"Untuk menjadi peribadi di luar kenormalan memang sangat dianjurkan untuk menjadi peribadi yang unik. Tetapi, kamu juga tidak boleh menjadi sangat abnormal. Demi mengejar status bahawa kamu adalah peribadi yang unik, maka kamu mengikuti gaya yang sangat berbeza dengan orang normal yang lainnya. Kamu harus tahu batasan-batasan dalam beradab.Abnormal itu bagus, tetapi jangan berlebihan. Jangan menjadi peribadi yang sangat buruk kerana ketidaknormalan yang kamu buat. Fikirkan baik-baik adakah yang kamu lakukan itu merosak citramu. Kamu pasti tidak mahu disisih dari kelompok sosial kerana caramu yang mengganggu.Abnormal bukan bererti kamu menjadi bukan manusia, tetapi kamu hanya merubah sedikit pola fikirmu dalam menjalani kehidupan. Ketika orang lain berfikir bahawa segala sesuatu haruslah teratur dan mengikut urutan agar berjaya, kamu boleh berjaya dengan segala kelebihanmu. Kamu mampu menunjukkan bahawa meskipun kamu di luar kenormalan, tetapi kamu masih dapat menjadi manusia yang normal.Jangan terlalu anti-mainstream, silap hari bulan kamu mungkin akan diusir. Jangan menjadi yang dibenci, tetapi jadilah peribadi yang unik.
YAKINLAH Tulisan ini bertujuan untuk cuba menjadikan kamu menjadi dirimu sendiri. Kamu harus yakin bahawa kamu adalah manusia dengan keperibadian yang hanya kamu yang memilikinya. Kamu harus yakin bahawa kamu tidaklah manusia dengan mencuba meniru apa yang diinginkan dunia.Tulisan ini sesungguhnya adalah mengenai kamu, dan mengenai kamu yang mengambil keputusanmu sendiri. Untuk itu, jadilah diri sendiri dan percayalah pada kemampuanmu. Kamu mampu menjadi apa yang kamu inginkan tanpa bayangan orang lain. Jika kamu masih cuba meniru atau setidaknya mencuba gaya hidup orang lain, maka itu bukan kamu.Kamu adalah kamu yang memiliki cara tersendiri untuk menjalani kehidupanmu. Ini hidupmu, bukan hidup orang lain yang kamu harus mengikutinya. Yakinlah bahawa kamu adalah peribadi yang unik. Hanya keyakinanlah yang akan membawamu kepada tujuanmu.Tidak bergantung pada apa pun. Ilahi menciptakan manusia untuk menjadi makhluk individu dan makhluk sosial bukan? Kamu juga tidak hidup sendiri bukan? Kamu hidup di tengah-tengah masyarakat yang memiliki adat dan kebiasaan dalam kesehariannya.Dan mereka pasti sangat berpengaruh terhadap kehidupanmu. Jangan sampai! Jangan sampai mereka mempengaruhimu dengan apa pun gaya mereka. Kamu mesti boleh melepaskan pengaruh mereka terhadapmu. Kamu mampu membuang semua buku-buku fashion, kamu juga mampu membuang majalah-majalah yang membuatmu untuk cuba menjadi apa yang ada di majalah tersebut.Buang jauh-jauh pada apa yang dapat mempengaruhimu menjadi apa yang bukan kamu. Kamu harus menjadi apa yang menjadi kamu. Bukan kamu yang seperti di majalah atau di buku-buku fashion. Jadi, jangan bergantung pada apa pun. Bergantunglah pada diri kamu sendiri. Ini hidupmu bukan? Buatlah hidupmu sendiri.
REFLEKSIKAN MAKNA "MENJADI UNIK" BAGIMUKamu mesti membayangkan unik itu seperti apa. kamu juga mesti membayangkan bahawa kamu adalah unik. kamu dapat secara bebas dan liar berlari di dalam fikiranmu untuk mendapatkan apa itu unik bagimu. Setiap orang memiliki makna yang berbeza untuk menjadi unik. Dan pastinya, kamu memiliki jawapan tersendiri untuk menjadi unik itu seperti apa?Keunikan itu boleh jadi kamu unik kerana caramu berpakaian berbeza dari orang lain, atau gaya bicaramu yang berbeza dari orang lain, atau apa pun yang ingin kamu buat sehingga kamu memiliki bayangan untuk menjadi unik. Kamu hanya perlu waktu 10 minit untuk duduk dan merenung apa yang menjadi unik bagimu. Apa erti keunikan bagimu.Dan jangan lupa pula tanyakan pada dirimu sendiri mengapa kamu boleh menjadi unik. Atau mengapa kamu tidak unik. Pasti akan sangat banyak jawapan yang muncul di kepalamu ketika kamu menanyakan sendiri mengapa kamu tidak atau sudah menjadi unik.
CARI NILAI YANG ADA PADA DIRIMUTulisan ini mengupas semua hal mengenai kamu kerana ini memang kamu. Kamu harus tahu nilai apa saja yang kamu miliki. Sama ada ia adalah keadilan, kebaikan, atau apa pun. Kamu juga mesti mencatatnya. Adakah kamu sudah baik untuk menjadi manusia, atau kamu juga boleh merenungkan dirimu adalah peribadi yang seperti apa.Saya tahu kamu tidak sempurna, begitu juga dengan saya. Tetapi kamu memiliki beberapa nilai yang kamu tahu bahawa tidak semua orang memilikinya bukan? Hanya kamu yang tahu nilai apa yang ada pada diri kamu.
MELAWAN KETAKUTANMUKetika kamu masih kecil, mungkin kamu sering diejek- ejek kerana perbezaanmu bukan? Jangan berkecil hati atau menghilangkan perbezaanmu dan menjadi sama dengan yang lainnya. Tetapi inilah kamu, kamu yang berbeza dan tidak sama.Lawan ketakutanmu dan percayalah bahawa kamu adalah peribadi yang unik, sehingga orang lain tidak tahu apa yang mereka lakukan. Namun ketika orang lain menghambatmu, kamu harus tanyakan kepada dirimu sendiri mengapa mereka melakukan itu. Mengapa mereka tidak daapt menerima perbezaanmu.Mungkin kamu terlalu aneh? Atau mungkin kamu terlalu berlebihan ketika cuba meniru orang lain? Pasti ada alasannya mengapa mereka menghambatmu. Usir rasa ketakutanmu dengan sesuatu yang membuatmu tenang. Mungkin dengan mendengar muzik? Atau mungkin hanya dengan mengabaikannya sudah cukup.
TENTUKAN TUJUANMUKetika kamu sudah menemui nilai yang ada pada dirimu, saatnya untuk sampai ke tujuanmu. Apakah yang kamu inginkan? Apakah yang kamu ingin lakukan? Apa yang ingin kamu rasakan setiap hari? Semua orang tidak ada yang sama sepertimu bukan?Mereka memiliki tujuannya masing-masing. Maka kamu juga harus memilikinya. Kamu harus tahu apa tujuanmu yang sebenarnya untuk menjadi berbeza. Dan jika kamu masih dibayangi dengan orang lain, kamu juga harus menanyakan mengapa kamu masih meniru orang lain.
MENGENALI EMOSIMU SENDIRIKamu harus tahu bahawa ini adalah diri kamu sendiri. Kata kunci di sini adalah “kamu sendiri”. Kamu harus tahu apa yang kamu rasakan. Jangan sampai kamu terikut oleh emosi orang lain. Kamu harus mampu mengawal emosimu. Dan yang pasti, jangan sampai terbawa-bawa arus emosi hanya kerana mereka adalah temanmu. Bila kamu tidak dapat mengetahui emosimu, kamu hanya akan menjadi pengikut. Ini bukan kamu. Jadi, kamu harus sedar bahawa ini adalah emosimu atau bukan.

BERPENDIRIAN, TETAPI TERBUKA DENGAN SARANAN ORANG LAINKetika kamu mendengar saranan atau pendapat orang lain. Entah apa pun ia, kamu harus mendengarkan saranan mereka. Tetapi kamu juga harus memiliki pendapatmu sendiri. Jangan terlalu mengikut apa kata orang kerana ini dapat mengubahmu. Kamu tidak akan menjadi dirimu sendiri kerana kamu terlalu mengikut arus. Kamu harus mengetahui apa yang kamu fikirkan, tetapi jangan pula terlalu egois dengan pendapatmu sendiri. Semua orang memiliki hak untuk berbicara. Jadi ketika ada orang lain yang cuba memberimu saranan, dengarkan. Kamu boleh menjalin hubung dengan pendapatmu sendiri.
MEMILIKI KEKUATAN UNTUK BERFIKIR SECARA MANDIRIJangan pernah menyerah pada tekanan. Setiap manusia memang memiliki masalahnya masing-masing. Dan memiliki tekanannya masing-masing. Kamu harus kuat berdiri untuk menghadapi apa pun masalahmu. Jangan pernah menyerah dengan keadaan.Kamu harus mampu berfikir untuk menjadi kuat dan menghadapi segala permasalahanmu. Buatlah idea-idea gila yang boleh membuatmu merasa damai. Membuatmu melupakan sejenak masalah yang kamu miliki, tetapi juga dapat menyelesaikan masalahmu. Mungkin ini sangat membingungkan bagimu. Tetapi kamu memang harus berfikir secara mandiri untuk hidupmu sendiri.
BERHENTI BERMAIN-MAINHidup ini singkat. Jangan dibuatnya menjadi membazir kerana kamu hanya bermain-main dengan hidupmu. Bila kamu merasa ada yang salah dengan hidupmu, segera perbaiki, bukan hanya membiarkannya. Bermain-main dengan hidup itu memang perlu, tetapi kamu juga harus mengetahui bahawa hidupmu bukan untuk bermain-main. Kamu harus tahu apa yang kamu lakukan. Jadilah dirimu yang unik kerana kamu memang berbeza dengan orang lain, bukan kerana kamu cuba menjadi makhluk asing.
PAKAIAN UNTUK DIRIMU SENDIRIKamu mungkin ingin cuba memakai baju ini, baju itu, ingin mencoba perhiasan ini, perhiasan itu dan semua tentang fashion di dunia ini ingin kamu pakai bukan? Kamu harus tahu apakah kamu gembira dengan pakaian yang kamu pakai. Bukan hanya pakaian, tetapi caramu untuk hidup. Kamu harus tahu apakah akan membuatmu gembiri atau tersiksa.Buat apa memakai pakaian yang menyiksakan demi menjadikanmu seperti mereka yang sedang trending? Kenapa kamu menyiksa dirimu sendiri demi mengikuti trend? Tidak bolehkah kamu menjadi apa yang membuatmu gembira? Tidak perlu meniru orang lain untuk menjadi insan dikenali. Kamu boleh memakai pakaian yang membuatmu gembira dan menggambarkan dirimu sendiri.Pakaian memang menggambarkan keperibadian seseorang, tetapi keperibadian dirimulah yang menggambarkan pakaian apa yang kamu kenakan. Tinggalkan pakaian-pakaian atau kebiasaan yang mampu menyiksamu. Jadilah kamu yang bukan orang lain, dan yang pasti yang membuatmu gembira menelusuri hidupmu.
BERDIRI SENDIRIUntuk menjadi unik, kamu hanya perlu menjadi dirimu sendiri. Kamu harus berdiri di kakimu sendiri. Di tanahmu sendiri. Bukan kerana ada orang lain di sebalik namamu, tetapi memang kerana kamu sendiri. Kamu harus tahu kemampuanmu berbeza dengan orang lain. Jadi, jangan terbawa arus kerana kamu hanya ikut-ikutan saja. Berdirilah sendiri, kerana ini adalah hidup kamu.
BIARKAN PEMBENCI MEMBENCISetiap orang di dunia ini pasti memiliki musuh bukan? Mungkin bukan musuh, tetapi orang yang membenci kita. Dan mungkin di luar sana kamu memiliki pembenci. Biarkan saja mereka membencimu. Biarkan saja mereka benci kepadamu keraan kamu lebih baik dari mereka. Biarkan saja mereka berkata sesuka hati mereka. Mereka membencimu kerana kamu berbeza, kerana kamu istimewa.Jangan dengarkan cerita-cerita buruk mereka tentangmu. Jangan mudah terbawa pengaruh mereka kerana mereka ingin membuatmu terpuruk. Biarkan apa kata mereka, mereka hanya iri saja. Kamu hanya perlu tutup telinga dan jadilah dirimu sendiri. Uruslah hidupmu yang sudah haru biru selama ini. Jadikan hidupmu istimewa tanpa memikirkan tentang pembencimu.
CUBALAH PENGALAMAN BARUUntuk menjadi unik tidak hanya apa yang menjadi kamu sendiri. Dan hanya berkisar dengan apa yang kamu tahu. Kamu harus mencuba hal-hal lain. Mungkin ketika kamu hanya di rumah menonton TV, kamu boleh keluar dan berjogging dengan teman-temanmu.Atau apa pun yang belum pernah kamu cuba. Mungkin kamu daapt mengetahui potensimu dan menjadikannya sebuah kelebihan bagimu. Tidak ada salahnya mencuba hal yang baru kamu ketahui
MENDIDIDK DIRI SENDIRIKetika kamu mencuba sesuatu yang baru, pasti saat itulah kamu baru pertama kali belajar. Kamu mungkin boleh menjadi lebih pintar dengan mencuba hal baru tersebut. Kamu harus mendidik dirimu sendiri agar tidak mudah terjebak dengan hal baru yang buruk. Kamu perlu mengingati pengalaman apa yang buruk bagimu, dan kamu boleh mengambil pelajaran dari pengalaman buruk tersebut.Atau kamu juga boleh membacanya di internet, mencari tahu sesuatu yang baru apa yang baik. Kamu harus tahu bahawa hal baru tersebut baik bagimu atau tidak. Didik dirimu menjadi manusia yang unik dan manusia yang baik. Bukan manusia unik yang dibenci dunia.
MEMBUAT SASARAN DIRIKamu harus memiliki sasaran dalam hidupmu, bila tidak, kamu mungkin terbabas tanpa halatuju. Contohnya, jika  kamu ingin menjadi seorang seniman. Jika kamu tidak menentukan sasaran bila kamu akan menjadi seniman, besar kemungkinan ketika kamu sudah berputus asas dengan jalan hidup, kamu belum tercapai menjadi seniman.Kamu harus memiliki juga sasaran untuk menjadikan dirimu menjadi peribadi yang unik. Pastikan kamu memiliki tujuan hidupmu dan memiliki sasaran tempoh masa untuk mencapai tujuan tersebut.
LAKUKAN PERKARA YANG MENGGEMBIRAKAN DIRIMUSeperti yang sudah dijelaskan di atas, kamu harus melakukan hal yang menggembirakan dirimu. Jangan meniru orang lain dan kamu sendiri tersiksa kerananya. Kamu boleh mendengarkan muzik atau menonton filem sesuai dengan seleramu.Tidak perlu harus sama dengan orang lain, kamu sendiri memiliki selera muzik sendiri, bukan? Apa pun yang kamu lakukan, kamu harus merasa gembira ketika melakukannya. Jangan memaksakan diri, ini adalah hidupmu. Kamu yang menjalani, jadi kamu yang merasakan apakah kamu merasa gembira dengan semua tindakanmu.Kamu juga boleh mencari hobi yang unik. Hobi yang mungkin orang lain pun tidak terfikir dengan hobimu tersebut.Contohnya, kamu menyukai buaya atau haiwan eksotik lainnya. Kamu boleh memelihara dan menjadikannya sebuah hobi. Tidak semua orang menyukainya, bukan? Tetapi tidak semua orang membencinya juga. Kamu boleh mencari hobi yang unik untuk dirimu sendiri.Dan yang pasti untuk menjadikanmu manusia yang unik dengan kegiatanmu sendiri. Ingat, ini adalah hidupmu, kamu yang menentukan apa akan jadi dengan dirimu. Dan yang pasti, yang menjalani hidup ini adalah kamu. Maka, jadilah dirimu untuk menjalani hidupmu yang unik ini.

Wallahu`alam
Jagalah Hati

Tiada ulasan:

Catat Ulasan