Popular Posts

Khamis, 18 Ogos 2016

WARKAH BUAT ALONG...بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمAssalamualaikum wa rahmatullahi wa barakatuhAlong yang dikasihi,

Setelah 18 tahun berlalu, mulai hari ini, along akan mula keluar dari kepompong rumahtangga yang selama ini along begitu selesa. Along akan belajar untuk hidup bertemankan rakan taulan, guru dan pendidik, jauh dari keluarga. Along akan mula belajar berdikari, menguruskan segala keperluan diri. Along akan belajar bagaimana untuk menguruskan hati, masa dan kewangan. Segala ini akan along pelajari dan insya Allah, along akan mendapat kekuatan untuk menghadapi dunia baru ini. Walid dan umi sentiasa dan akan terus mendoakan segala kebaikan, sama ada untuk urusan dunia mahupun akhirat buat along…


Walau kelihatan seolah-olah walid gembira dengan pemergian along merantau menimba ilmu, namun hakikatnya tetap ada kesedihan dihati seorang bapa. Selama 18 tahun along dalam pemerhatian dan penjagaan walid, segala makan pakai sakit dan demam dalam pengetahuan dan penjagaan walid dan umi. Bukan hanya along yang sedih kerana terpaksa berpisah dengan walid, umi, nisah dan darwish, tetapi kami pun turut merasainya. Kita sama-sama perlu belajar untuk saling merindui dan merawat kerinduan dalam kejauhan, insya Allah ia lebih indah apabila kita bertemu setiap kali along pulang nanti.


Along merantau bukan hanya untuk mendapat kebaikan ilmu dunia, tetapi ilmu inilah kelak yang bakal membawa kebaikan untuk akhirat along, asalkan along meluruskan niat; belajarlah kerana ingin mendapatkan keredhaan Allah swt. Ingatlah selalu, orang yang sentiasa mensyukuri apa jua nikmat adalah orang sentiasa dekat dengan kebahagiaan.


Belajarlah daripada segala kesilapan lampau agar along tidak mengulangi kesilapan yang sama dalam menimba ilmu, dalam memilih rakan dan teman serta dalam penjagaan diri berkaitan pemakanan dan pengurusan diri.Along yang dikasihi,

Inilah nasihat walid berkaitan silaturahim di kampus. Walid berharap along pandai memilih rakan taulan kerana dalam dunia baru along ini, pelajar datang hampir dari seluruh negara yang mempunyai latar belakang kehidupan pelbagai dan budaya hidup yang berbeza. Perhatikan baik-baik dengan siapa along mengangkat sebagai teman baik kerana melaluinya, destinasi along seterusnya akan dicorakkan.


Jika along mahukan kebaikan bagi diri along, maka janganlah mempelajari pelajaran along sendirian, tetapi ajaklah seorang teman untuk belajar bersama dan saling membantu untuk memahaminya.


Apabila along temui sesuatu masalah dan along merasakan bahawa along telah memahaminya, maka janganlah along merasa cukup dengan sangkaan itu sehingga along tinggalkan buku dari tangan dan menganggap diri lebih pandai dari kawan along.


Bersikap sopanlah dengan teman yang along pilih untuk belajar. Apabila along telah mengerti sebelum dia, maka janganlah membanggakan diri terhadapnya kerana dapat mendahuluinya. Apabila dia berbeza pendapat dengan along dalam memahami sesuatu masalah, maka dengarkanlah apa yang dikatakannya. Barangkali dia telah memahaminya dengan benar dan along yang salah dalam pemahaman.


Hindarilah perdebatan dengan cara yang batil dan jangan membela pendapat along jika along keliru. Kerana ilmu itu amanah, dan sesiapa yang membela kebatilan, maka dia telah menyia-nyiakan amanah Allah swt.


Jarang sekali seorang pelajar berkumpul dengan sekelompok temannya, melainkan dialog di antara mereka berlangsung sekitar perdebatan dan perbincangan mengenai masalah-masalah yang mereka ketahui. Maka, janganlah along memotong perkataan orang yang sedang berbicara, dan jangan tergesa-gesa menjawab sebelum meyakininya serta jangan membantah tentang suatu masalah yang belum pernah along ketahui.


Jangan berdebat tanpa alasan yang benar dan jangan menunjukkan kesombongan terhadap orang yang menjadi regu debat along itu. Jangan keluar dari topik perdebatan hingga menyalahkan pendapat lawan dan jangan menyakitinya dengan perkataan yang menyakitkan serta jangan mengejeknya bila dia salah dalam pengertian.Along yang dikasihi,

Inilah nasihat walid dalam menimba ilmu. Along perbanyaklah menghafal ilmu, kerana mudarat pada ilmu adalah sifat lupa.


Ketahuilah bahawa di penghujung semester, along akan diuji tentang semua pengetahuan yang along timba. Dan ketika ujian, manusia akan dimuliakan bila dia mampu menjawab dengan baik. Sebaliknya, dia akan diremehkan pendapatnya oleh keluarga dan saudara-saudara, bila tidak berupaya menjawab dengan baik dan kelihatan hasil yang diperolehinya kurang memuaskan.


Jangan sampai hafalan along itu hanya sekadar menghafal kata-kata tanpa memahami maknanya. Akan tetapi, pusatkan perhatian along pada pemahaman makna-makna dan penetapannya dalam fikiran. Kerana ilmu adalah apa yang along fahami bukan apa yang along hafalkan.


Dialog antara para pelajar tentang masalah-masalah ilmiah adalah besar faedahnya. Dialog itu menguatkan pemahaman, melancarkan lisan dan membantu pengungkapan sasaran-sasaran yang dimaksud serta menghasilkan keberanian para pelajar.


Akan tetapi, along, hal ini tidak berguna di sisi Allah mahu pun manusia, kecuali bila akhlak along lurus, jauh dari perkataan keji. Along katakanlah kebenaran walaupun terhadap diri along sendiri dan tidak terpengaruh oleh celaan orang dalam menyatakan kebenaran.Along yang dikasihi,

Inilah nasihat walid dalam bersilaturahim dengan guru-guru. Along ingatlah bahawa sesungguhnya seorang guru itu tidak menyukai selain kepada murid yang taat dan beradab. Maka, adakah along suka apabila guru dan pendidik tidak redha kepada along dan tidak mengharapkan kebaikan?


Berusahalah meluangkan masa setiap hari untuk pergi menemui mana-mana guru diluar waktu kuliah untuk bertanya segala persoalan pelajaran. Wujudkan hubungan yang baik dengan para pendidik, agar along mendapat keberkatan ilmu yang disalirkan oleh mereka buat along. Hormati mereka selayaknya seorang guru.Along yang dikasihi,

Inilah nasihat walid berkaitan ilmu dan akhlak. Sesungguhnya akhlak yang baik adalah perhiasan manusia pada dirinya dan di antara saudara-saudara, keluarga dan teman-temannya. Maka, jadilah along seorang yang berakhlak baik, nescaya orang-orang menghormati dan menyayangi along.


apabila along tidak menghiasi ilmu dengan akhlak yang mulia, maka ilmu along akan lebih membahayakan daripada kebodohan kerana orang yang bodoh dapat dimaafkan tentang kebodohannya, tetapi, orang yang beramal tidak mempunyai alasan terhadap orang sekitarnya jika dia tidak memiliki perilaku yang baik.


Janganlah along terganggu dengan kata-kata orang pada diri along. Maafkanlah kesalahan mereka dan jangan sediakan tempat dihati along dengan segala bibit dendam untuk tumbuh berkembang. Ia akan menjadi virus yang bakal mematikan hati. Sebaliknya janganlah along merasa segan untuk meminta maaf walau ego tercalar kerana merasa along lebih benar dari mereka. Sesungguhnya memaafkan itu adalah kemuliaan dan meminta maaf adalah kekuatanAlong yang dikasihi,

Akhir kata, walid berharap along membaca segala garapan walid ini dengan hati yang tenang dan dada yang lapang serta fikiran yang terbuka. Inilah secebis nasihat, ajaran, petunjuk dan panduan yang mampu walid berikan untuk along yang walid kasihi.


Along telah menjadi seorang gadis, maka berfikir dan bergeraklah selayaknya seorang gadis muslim, bukan menuruti trend semasa gadis-gadis sebaya along, Bukan semuanya membawa kebaikan untuk akhirat along.


Berusahalah untuk mencapai impian dan sasaran melalui pencapaian yang cemerlang. Sasarkan CGPA 4.00, namun jika Allah rezekikan bukan itu angka yang along perolehi untuk peperiksaan, tetaplah bersyukur dengan apa yang Allah takdirkan buat along. Nabi saw sendiri pun berpesan, bila meminta, mintalah Firdaus, Berdukacita bukan sifat seorang mukmin, maka jauhilah sifat itu. Walau apa pun pencapaian along nanti, itulah yang dinamakan suratan takdir.Redha dan teruskan perjalanan hidup kerana hidup ini masih panjang dan ranjaunya masih penuh onak dan duri.


Segala apa yang walid ajarkan berkaitan amalan sebelum solat maghrib itu, teruskanlah jika boleh. Namun jika ada aral melintang, maka berusahalah melakukannya selepas solat subuh. Usah pisahkan diri daripada membaca Al Quran setiap hari, walau hanya selembar sehari. Jangan lupa untuk turut mengamalkan asma husna yang walid pesan untuk dibaca; Al Rashid. Pohonlah ilmu, kebijaksanaan dan hikmah dari Pemilik segala Qalam.


Walau apa pun masalah, kesulitan serta kepayahan, maklumkanlah pada walid, ceritalah pada walid, kisahkan pada walid. Jika perlu, walid akan terus datang menemui along di KMPH ini tanpa mengira masa. Insya Allah dipermudahkan segalanya untuk alongAnak ku

Bawalah hatiku bersertamu

Ada oasis cinta di dalamnya…Teguklah sepuasmu

Kau akan rasakan

Semangat yang tidak pernah padam

Tenaga yang tidak pernah habis

Untuk terus belajarSalam kasih sayang dari

WalidRemember that the Quran should always be placed as first priority in your heart. If you find that you listen to nasheed more than Quran, or if you see that Nasheed effect your heart more than the Quran, perhaps you should take a break from them and question your heart truly, as it is the Quran which will be an intercessor on the Day of Judgement; it is the Quran which will raise you in ranks - thus I ask you to evaluate yourself. May Allah guide us to the path of heavens.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan